Τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συμβουλεύει όλους τους ενήλικες να υποβάλλονται σε εξέταση για ηπατίτιδα Β μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους, επιπλέον του υπάρχοντος ελέγχου των εγκύων γυναικών και των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο.

Ο καθολικός έλεγχος θα ήταν οικονομικά αποδοτικός σύμφωνα με υπολογισμούς που δημοσιεύονται στην Εβδομαδιαία Έκθεση για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα.

Αν και - σε αντίθεση με την ηπατίτιδα C - υπάρχει αποτελεσματικός εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β, ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα του ελέγχου εγκυμοσύνης, ο οποίος διενεργείται στις ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό.


Το CDC αποδίδει την αύξηση στην κρίση των οπιοειδών, καθώς η ενδοφλέβια έγχυση ναρκωτικών είναι η κύρια οδός μετάδοσης, μαζί με την σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

Το 2019 αναφέρθηκαν στο CDC 3.192 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας Β. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των νέων λοιμώξεων (επίπτωση) εκτιμάται σε 20.700 λόγω του μεγάλου αριθμού των μη δηλωθέντων κρουσμάτων.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες λοιμώξεις είναι χρόνιες, ο επιπολασμός είναι πολύ υψηλότερος σε 880.000 ασθενείς, αν και πρόκειται για μια πρόχειρη εκτίμηση με ένα ευρύ διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 580.000 έως 1,17 εκατομμύρια. Προσθέτοντας εκείνους των οποίων η ηπατίτιδα Β έχει επουλωθεί (κυρίως χωρίς θεραπεία), 11,7 εκατομμύρια Αμερικανοί στις ΗΠΑ μπορεί να είχαν κάποια επαφή με τον ιό. Ο αριθμός των θανάτων το 2019 ήταν 1.662.

Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν ως αποτέλεσμα κίρρωσης ή ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Άλλοι μπορούν να σωθούν με μεταμόσχευση ήπατος. Το κόστος της θεραπείας είναι υψηλό σε σύγκριση με το κόστος μιας εξέτασης αίματος για HBsAg, anti-HBc και anti-HBs μικρότερο από 30 δολάρια, η οποία μπορεί να διαγνώσει οξεία, χρόνια ή ακόμη και επιζώντα λοίμωξη

Αν και η θεραπεία δεν είναι βέβαιο ότι θα θεραπεύσει, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα μπορούν να μειωθούν. Η γνώση της λοίμωξης μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη, και τα άτομα που είναι αρνητικά και στις 3 εξετάσεις μπορούν να συμβουλεύονται να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με την έκθεση του CDC, ο καθολικός έλεγχος θα μπορούσε να αποτρέψει επιπλέον 7,4 περιπτώσεις αντισταθμισμένης κίρρωσης, 3,3 περιπτώσεις αποκλιμακούμενης κίρρωσης, 5,5 περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, 1,9 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 10,3 θανάτους που σχετίζονται με τον HBV ανά 100.000 άτομα που ελέγχονται σε σύγκριση με την τρέχουσα πρακτική.

Το πρόσθετο κόστος ενός επιπλέον έτους ζωής με πλήρη υγεία ("έτος ζωής προσαρμοσμένο στην ποιότητα", QALY) ήταν 11.207 δολάρια ΗΠΑ σε μια ανάλυση κόστους-χρησιμότητας, το οποίο είναι πολύ κάτω από το αποδεκτό όριο των 50.000 δολαρίων ΗΠΑ/QALY. Σύμφωνα με την έκθεση, το όριο αυτό θα επιτευχθεί σε επιπολασμό του HBV άνω του 0,15 %.

Στη Γερμανία, ο επιπολασμός της οξείας ή χρόνιας ηπατίτιδας Β στους ενήλικες είναι 0,3 % σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch. Στην υποκείμενη μελέτη DEGS1, το 5,1 % του πληθυσμού είχε ενδείξεις προηγούμενης ή ενεργού λοίμωξης από HBV. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας