Τα σπαράγγια βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Μεσόγειο πριν από χιλιάδες χρόνια και από τότε είναι δημοφιλή. 'Εχουν λεπτή γεύση και οφέλη στην υγεία.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες στα σπαράγγια ωφελούν τον οργανισμό.

Η βιταμίνη Α, για παράδειγμα, είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των ματιών σας. Τροφοδοτεί τον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή σας και βοηθά τα μάτια σας να λιπαίνονται σωστά. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης στην πρόληψη των οφθαλμικών ασθενειών όπως ο καταρράκτης ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Άλλα οφέλη για την υγεία των σπαραγγιών είναι:

Πήξη του αίματος

Η βιταμίνη Κ βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη αιμορραγία μετά από τραυματισμό. Η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης Κ μέσω λαχανικών όπως τα σπαράγγια μπορεί να βοηθήσει στη σωστή πήξη.

Αν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως η βαρφαρίνη, θα πρέπει να προσέχετε την πρόσληψη βιταμίνης Κ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ όπως τα σπαράγγια είναι ασφαλή για εσάς.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα σπαράγγια είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις «ελεύθερες ρίζες» οι οποίες μπορούν να βλάψουν το DNA των κοντινών κυττάρων, οδηγώντας σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Τα αντιοξειδωτικά στα σπαράγγια βοηθούν στην απομάκρυνση αυτών των ελεύθερων ριζών από το σύστημά σας.

Καλύτερη πέψη

Οι διαιτητικές ίνες στα σπαράγγια βοηθούν το στομάχι και τα έντερά σας να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι διαιτητικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών βοηθά επίσης στην πρόληψη προβλημάτων όπως οι αιμορροΐδες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλα επώδυνα πεπτικά προβλήματα.

Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης

Ένα άλλο όφελος από την κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών είναι ότι βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Η υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες στα σπαράγγια συνδέονται με οποιαδήποτε χοληστερόλη στο πεπτικό σας σύστημα και βοηθούν στη μεταφορά της πριν την απορροφήσετε. Επιπλέον, το κάλιο στα σπαράγγια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας.

Προγεννητική Υγεία

Μια μόνο μερίδα σπαραγγιών παρέχει το ένα τρίτο του φολικού οξέος που χρειάζεται καθημερινά ο μέσος άνθρωπος. Αυτή η βιταμίνη είναι τόσο σημαντική για την εγκυμοσύνη που τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος αποτελούν συνιστώμενο μέρος της προγεννητικής φροντίδας. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, του μυρμηγκιάσματος των χεριών και των ποδιών, ακόμη και των γενετικών ανωμαλιών.

Τα σπαράγγια είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη. Οι αδιάλυτες διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας σημαντικά βακτήρια του εντέρου, ενώ οι διαλυτές διαιτητικές ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση της «κακής» χοληστερόλης από το σύστημά σας.

Τα σπαράγγια είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών Α, C, Κ και Ε καθώς και φολικού οξέος και καλίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα