Περίπου το 80% από τα 6 τρισ. τσιγάρα που αγοράζονται ετησίως πετιούνται και πολλά από αυτά καταλήγουν στους ωκεανούς, επιτείνοντας το παγκόσμιο πρόβλημα των πλαστικών στις θάλασσες.

Τα φίλτρα τσιγάρων κατευθύνονται προς τους ωκεανούς του κόσμου μέσω πλημμυρών, απορροής και όμβριων υδάτων προκαλώντας σημαντική βλάβη ξεπερνώντας σε αριθμό τους κόκκους της άμμου.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι υπάρχουν συνολικά 139 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων σε θάλασσες, ωκεανούς και ποτάμια. Μόνο το 2019, 6,1 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισήλθαν σε υδάτινα περιβάλλοντα και 1,7 εκατομμύρια τόνοι στους ωκεανούς του πλανήτη.

Η τεράστια μόλυνση από τα φίλτρα τσιγάρων είναι επιβλαβής για τη ζωή των ωκεανών. Λόγω του μεγέθους και του σχήματός τους, τα παράκτια πτηνά συχνά μπερδεύουν τα φίλτρα του τσιγάρου με τροφή. Ετσι, τα ψάρια μπορούν να καταπιούν ολόκληρα τα φίλτρα του τσιγάρου, προκαλώντας εσωτερικές βλάβες, ακόμη και ασιτία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί μόλις τα καταπιούν τα ψάρια, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα καταλήγοντας στα τρόφιμα που καταναλώνονται από τους ανθρώπους.

Σημαντική πηγή μικροπλαστικών είναι τα τσιγάρα

Τα πλαστικά φίλτρα τσιγάρων δεν βιοδιασπώνται. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου τα διασπούν σε όλο και μικρότερα κομμάτια σε μια περίοδο μεταξύ 18 μηνών και 10 ετών.

Κάθε φίλτρο αποτελείται από 15.000 μεμονωμένα νήματα πλαστικών ινών. Μελέτες έχουν δείξει ότι αποβάλλουν περίπου 100 μικροΐνες την ημέρα, μεγέθους μεταξύ 1 nm και 5 χιλιοστών. Ως αποτέλεσμα, περίπου 0,3 εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών θα μπορούσαν να φτάνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο.

Πλαστικά από φίλτρα τσιγάρων και άλλες πηγές έχουν διαποτίσει ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ υπολόγισε ότι οι φάλαινες, όπως η γαλάζια φάλαινα, επειδή τρέφονται φιλτράροντας το θαλασσινό νερό, μπορεί να καταπίνουν πάνω από 10 εκατομμύρια κομμάτια μικροπλαστικού την ημέρα.
Το πλαστικό υπάρχει επίσης στα βαθύτερα επίπεδα της θάλασσας, μεταξύ 4.601 και 5.732 μέτρων. 

Πηγές:
https://www.visualcapitalist.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα