Ερευνητές ανέλυσαν τούφες από αυτά που πιστεύεται ότι είναι τα μαλλιά του Μπετόβεν για να καθορίσουν την αλληλουχία του γονιδιώματος του καταπληκτικού συνθέτη - βρίσκοντας τον πιθανό συνδυασμό πίσω από τον θάνατό του σε ηλικία 56 ετών.

Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανέλυσε τρίχες από οκτώ διαφορετικές τούφες σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, πέντε από τις οποίες θεωρήθηκαν αυθεντικές και από έναν άνδρα Ευρωπαίο.

Ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας γεννήθηκε το 1770 στη Βόννη και άρχισε να εμφανίζει προοδευτική απώλεια ακοής στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του '20 - έμεινε λειτουργικά κωφός μέχρι το 1818. Πέθανε σε ηλικία 56 ετών στη Βιέννη, το 1827.

Αν και δεν μπορούν να βρουν μια οριστική αιτία για την κώφωση ή τα γαστρεντερικά προβλήματα του Μπετόβεν, τα ευρήματα των ερευνητών δείχνουν ότι είναι πιθανό μια γενετική προδιάθεση για ηπατική νόσο και λοίμωξη από ηπατίτιδα Β, σε συνδυασμό με την ευρέως αποδεκτή κατανάλωση αλκοόλ, να συνέβαλαν στο θάνατό του.

Η αιτία του θανάτου του έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά τους τελευταίους δύο αιώνες, με τις εικασίες να ξεκινούν σχεδόν αμέσως μετά την κηδεία του.

Η έκθεση στον μόλυβδο ήταν μια από τις κύριες εξηγήσεις - με ορισμένους επιστήμονες να προτείνουν ότι είχε πιει πάρα πολύ φτηνό κρασί που περιείχε μόλυβδο για να κρύψει την πικρία, όπως ήταν το έθιμο του 19ου αιώνα.

Αυτό αποκλείστηκε από μια μελέτη του 2010, με τους ερευνητές να λένε ότι ένα μικρό κομμάτι από το κρανίο του Μπετόβεν που εξέτασαν δενπεριείχε περισσότερο μόλυβδο από ό,τι το κρανίο του μέσου ανθρώπου.

Πηγές:
https://news.sky.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή