Πτώση στην Αμερική, αλλά όχι στην Ευρώπη αναμένεται να καταγράψει η αξία της αγοράς των σκευασμάτων για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία της πολυεθνικής εταιρείας ερευνών GlobalData.  

Μέχρι τις αρχές του 2028, η παγκόσμια αγορά αναμένεται να φτάσει τα 11,9 δισ. δολ. ετησίως, σε σύγκριση με μια προηγούμενη πρόβλεψη της τάξεως των 12,9 δισ. δολ. Το σκεπτικό αυτής της καθοδικής πορείας συνδέεται με τη χαμηλότερη αναμενόμενη απορρόφηση του Aducanumab, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 50% του ετήσιου κόστους που θα δαπανηθεί για τη συγκεκριμένη θεραπεία στις ΗΠΑ τη φετινή περίοδο.

Παρόλα αυτά, για τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της Ε.Ε. -Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία- η GlobalData εξακολουθεί να προβλέπει ταχεία ανάπτυξη κατά την περίοδο πρόβλεψης. Αυτό θα καθοδηγηθεί από την αναμενόμενη είσοδο στην αγορά των νέων θεραπειών και συγκεκριμένα του gantenerumab της Roche και Eisai και του lecanemab της Biogen. Η έγκριση του μεν πρώτου από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης αναμένεται φέτος, ενώ του δεύτερου εντός του 2024.

Ωστόσο, η GlobalData προβλέπει ότι οι πωλήσεις τόσο για το gantenerumab όσο και για το lecanemab δεν θα προλάβουν να αποτυπωθούν στις μεγαλύτερες αγορές της Ε.Ε. μέχρι το 2025 ή το 2026.

Οι προβλέψεις της εταιρείας ερευνών είναι ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της Ε.Ε. θα αυξηθούν από 268,7 εκατ. δολάρια φέτος σε 717,5 εκατ. δολ. έως το 2027. Αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξεως του 26,5% στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης από τώρα έως το 2027.

Επιπλέον, με βάση την αξιολόγηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αγορών της Ε.Ε, το 2025 διαμορφώνεται ως το πιο κομβικό σημείο όσον αφορά την κυκλοφορία φαρμάκων και την αύξηση των πωλήσεων.  Παρόμοια αναμένεται και στη σφαίρα των κρατών που εντάσσονται στη συμμαχία BeneluxA, όπου πιθανολογείται μια ετήσια αύξηση 105% στην αξία της αγοράς των φαρμάκων για τη νόσο. Στη συμμαχία συμμετέχουν οι  Αυστρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία και ενδεχομένως μπορεί να την αξιοποιήσουν για κοινές αξιολογήσεις των σκευασμάτων και διαπραγματεύσεις τιμών.

Παρά, όμως το κοινό μοντέλο προμηθειών της BeneluxA οι τελικές αποφάσεις τιμολόγησης και αποζημίωσης παραμένουν στην αποκλειστική διακριτική ευχέρεια των αρχών σε εθνικό επίπεδο των χωρών μελών της. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας