Η νηστεία αποτελεί μια πλήρη και υγιεινή διατροφή, η οποία προάγει τη ψυχική και τη σωματική υγεία. Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα παράγωγά τους. Η Σαρακοστή αποτελεί μια περίοδο νηστείας σαράντα ημερών που προηγείται του Πάσχα.

Η νηστεία διαφοροποιείται ορισμένες εορταστικές ημέρες εντός της χρονικής περιόδου της Σαρακοστής, όπως για παράδειγμα την 25η Μαρτίου, καθώς πρόκειται για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως και την Κυριακή των Βαΐων όπου καταλύεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί, δηλαδή τρόφιμα που δεν προβλέπεται να καταναλώνονται κατά την διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας.

Δεδομένης της διττής φύσης του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, καθώς ο ελληνισμός γιορτάζει όχι μόνο τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και την Επανάσταση του 1821, έχει καθιερωθεί η κατανάλωση μπακαλιάρου και σκορδαλιάς.

Η επιλογή του συγκεκριμένου συνδυασμού βρίσκει τις ρίζες της στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς οι κάτοικοι αδυνατούσαν να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι λόγω της τοποθεσίας τους αλλά και του αυξημένου κόστους. Αντίθετα, ο παστός μπακαλιάρος, λόγω χαμηλού κόστους, αποτελούσε μια πιο προσιτή επιλογή.

Έτσι, ο μπακαλιάρος παρότι πρόκειται για ένα ψάρι που βρίσκεται κυρίως στον Ατλαντικό ωκεανό, καθιερώθηκε ως εθνικό φαγητό που καταναλώνεται ακόμα και σήμερα στην εορτή της 25ης Μαρτίου

Ωστόσο, καθώς πλέον η διαθεσιμότητα φρέσκιας τροφής είναι πολύ εύκολη, θεωρείται πολύ πιο υγιεινό να επιλέξουμε ένα φρέσκο ψάρι για την ημέρα αυτή παρά τον παστό μπακαλιάρο. Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι ψητό στον φούρνο (μπακαλιάρο, πέρκα) με ντομάτα και μυρωδικά ή εναλλακτικά, δοκιμάστε να πανάρετε τα φιλέτα και να τα ψήσετε στον φούρνο σε λαδόκολλα ή σε φριτέζες αέρος.

Τι θα πρέπει να προσέχουν όσοι νηστεύουν κατά την διάρκεια της Σαρακοστής;

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας θα πρέπει να τηρούνται οι 3 βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής: Ισορροπία, ποικιλία και μέτρο, οι οποίες φυσικά θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του είδους διατροφής μας. 

Η ποικιλία αφορά την κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες, όπως είναι στην περίπτωση που νηστεύουμε, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να παρέχονται στον οργανισμό όλα εκείνα τα  απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, η ισορροπία αφορά στον σωστό συνδυασμό των τροφίμων αυτών στα διάφορα γεύματα και το μέτρο αναφέρεται στον περιορισμό που θα πρέπει να θέτουμε στην ποσότητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τίθενται περιορισμοί και να μην καταναλώνεται ανεξέλεγκτη ποσότητα τροφής με τη δικαιολογία ότι αυτά είναι νηστίσιμα. Ειδικά στην περίπτωση του μπακαλιάρου, που είναι τηγανητός, το μέτρο είναι πολύ σημαντικό, καθώς η περιεκτικότητα του σε λιπαρά είναι αυξημένη, όπως και η περιεκτικότητά του σε χλωριούχο νάτριο. 

Το ίδιο ισχύει για θερμιδογόνα τρόφιμα όπως ο χαλβάς, οι ξηροί καρποί και το ταχίνι, που λόγω του αυξημένου θερμιδικού τους περιεχομένου, θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση ιδιαίτερα από άτομα με αυξημένο βάρος, υπερλιπιδαιμίες ή άλλες νόσους καθώς και τα άτομα τα οποία έχουν θέσει ως στόχο τους την απώλεια βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]