Είναι Άνοιξη 2023, έχει γίνει άρση των περισσότερων μέτρων έναντι του κορωνοιού. Κινδυνεύω ακόμη να νοσήσω βαριά από κορονοιό; Ρωτούν αρκετοί πολίτες.

Ένας δύσκολος Χειμώνας έλαβε τέλος. Πολλοί άνθρωποι νοιώθουν κουρασμένοι μετά από μια  μακρά περίοδο κατά την οποία κουράστηκαν να προσπαθούν να αποφύγουν ένα καινοφανή για την ανθρωπότητα ιό, τον covid 19. Καθώς η Άνοιξη έχει κάνει την εμφάνισή της, οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται και έχει γίνει άρση των περισσότερων μέτρων για τον κορωνοιό αρκετοί άνθρωποι ρωτούν: Κινδυνεύω ακόμη να κολλήσω βαριά από τον κορωνοιό;

Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από την αναπνοή, το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα, τα μολυσμένα αντικείμενα και με βάση την κλινική εμπειρία κατά τον ενεργό πολλαπλασιασμό του ιού στις ανθρώπινες κοινότητες γνωρίζουμε σήμερα ότι στη συντριπτική  πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ασυμπτωματική φορεία ή ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα. Αρκετοί ωστόσο ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κατεξοχήν ομάδα υψηλού κινδύνου με θανατηφόρες επιπλοκές ιδιαίτερα όταν έχουν νοσήματα όπως διαβήτη, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, καρκινώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι νέοι είναι άτρωτοι. Έτσι η πιθανότητα των σοβαρών επιπλοκών δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και σήμερα, φάση κατά την οποία ο ιός συμβιώνει με τον άνθρωπο παράλληλα και με άλλους αναπνευστικούς ιούς που κυκλοφορούν στην κοινότητα. Η πιθανότητα να νοσήσετε βαριά είναι εξαιρετικά χαμηλή, αυτή την περίοδο, όταν συμβαίνουν ταυτόχρονα τα εξής:

  1.  Έχετε ήδη νοσήσει στο παρελθόν από κορωνοιό, ο οποίος σε εσάς εμφάνισε ήπια συμπτώματα χωρίς επιπλοκές και απέδραμε πλήρως. Η αντίδραση του σώματος την πρώτη φορά που εκτίθεται στον κορωνοϊό αποτελεί ένα είδος crash testγια αυτόν. Εφόσον το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντέδρασε  με αξιοθαύμαστη επάρκεια στην πρώτη επαφή, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αντιδράσει εκ νέου με επάρκεια σε επόμενη έκθεση, στην οποία θα έχει και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της αναμνηστικής ανοσίας.
  2. Είστε νέος. Ο κυριότερος φυσιολογικός παράγοντας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού στον ενήλικο, είναι η ηλικία. Με την ηλικία, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 65 ετών, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο σε θέση να διακρίνει παράγοντες του σώματος από βλαπτικά αντιγόνα. Αυτό σημαίνει βραδεία αντίδραση σε βλαπτικά ερεθίσματα, αλλά και αυξημένη τάση για παραγωγή αντισωμάτων που κατευθύνονται ενάντια στους ίδιους τους ιστούς του σώματος (αυτοαντισώματα). Επιπλέον, υπάρχει πτώση λεμφοκυττάρων και συμπληρώματος, ενώ τα αντισώματα είναι λιγότερο ικανά να παγιδεύουν τα βλαπτικά αντιγόνα (μειωμένη λειτουργικότητα).
  3. Δεν καπνίζετε. Ο κυριότερος παράγοντας της καθημερινότητας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού είναι το κάπνισμα.Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου.
  4. Δεν πάσχετε από παχυσαρκία. H παχυσαρκία χαρακτηρίζεται  από σημαντική αύξηση του λιπώδους ιστού του σώματος. Το υπερβολικό βάρος σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας προσβολής από σοβαρές λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει διότι ο λιπώδης ιστός παράγει αρκετά πεπτίδια και μεταβολίτες που είναι προφλεγμονώδεις παράγοντες, μεταβάλλουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, τροποποιούν την ομαλή ανοσολογική ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον ο παχύσαρκος πάσχει συχνά από αυξημένο σάκχαρο αίματος, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρό covid.
  5. Είστε υγιής, σε καλή φυσική κατάσταση. H καλή φυσική κατάσταση εκτός από αποφυγή καπνίσματος και παχυσαρκίας, περιλαμβάνει μεσογειακή διατροφή,  επαρκή ύπνο, αποφυγή καθιστικής ζωής και αγχογόνων ερεθισμάτων. Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη με ανοσολογική δράση που κατεξοχήν λαμβάνεται από την έκθεση στον ήλιο. Συνιστώνται 15 λεπτά έκθεσης του προσώπου χεριών ποδιών ή ράχης στον ήλιο σε καθημερινή βάση κατά προτίμηση μεταξύ 10 π.μ. και 11.30 μ.μ. για τον εφοδιασμό του σώματος με την βιταμίνη D που χρειάζεται.
  6. Αποφεύγετε την παρατεταμένη παραμονή σε κλειστούς μη επαρκώς εξαεριζόμενους χώρους, με συνωστισμό. Εάν σας αρέσει να κάνετε καθημερινό clubbing και να διασκεδάζετε επί ώρες σε μπαρ γεμάτα από κόσμο επί πολλές ώρες, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Αυτού του τύπου η διαβίωση αυξάνει την πιθανότητα έκθεσής σας σε υψηλά φορτία ιών περιλαμβανομένου του κορωνοιού.

Δεν μεριμνάτε για την υγιεινή των χεριών σας. Τα χέρια αποτελούν ένα από τα πιο συνήθη μέσα διασποράς ιών στην κοινότητα. Πρέπει να πλένονται συχνά με άφθονο τρεχούμενο νερό, κατά προτίμηση ζεστό, να χρησιμοποιείται καλό αντισηπτικό σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα (χωρίς να παραμελούνται οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, η περιοχή κάτω από τα νύχια και οι καρποί). Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά μαντηλάκια εμποτισμένα σε οινόπνευμα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Πώς θα γίνεται στο εξής ο εμβολιασμός παιδιών και ενηλίκων κατά της CoViD
Ολοκλήρωση και αποτελέσματα Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου MDR & IVDR
Μελάνωμα : Πειραματικό εμβόλιο σε συνδυασμό με το Pembrolizumab μειώνει τον κίνδυνο μετάστασης [μελέτη]