Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pediatrics αξιολόγησε τους ήχους στην εντατική νεογνών και την επίδρασή τους στα νεογνά.

Ο Christoph Reuter, του University of Vienna, δήλωσε ότι η ώθηση για την έρευνα δόθηκε από την ερώτηση γιατί πολύ περισσότερα πρόωρα έχουν βλάβη στην ακοή και πιστεύει ότι αυτό που μέτρησε η ερευνητική ομάδα στις έρευνές της θα μπορούσε να είναι κύρια αιτία. Όμως, για την κατανόηση του τρόπου πρόληψης αυτών των νεογνών από τέτοια επίπεδα θορύβου χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες για τον περιβάλλον.

Το έμβρυο ακούει ήχους χαμηλής συχνότητας που σιγανεύουν από το αμνιακό υγρό και όχι απότομους θορύβους.

Οι ήχοι στη θερμοκοιτίδα είναι πολύ λιγότερο σιγανοί. Υπάρχουν πολλά συστατικά υψηλής συχνότητας και απότομοι θόρυβοι.

Εχουν συσταθεί όρια θορύβου, αλλά συχνά ξεπερνιούνται, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκοιτίδες είναι ανοιχτές.

Ο  Matthias Bertsch δήλωσε ότι η έρευνα εστίασε σε διάφορους θορύβους πραγματικής ζωής και στα επίπεδά τους καθώς και στα χαρακτηριστικά.

Η έρευνα χρησιμοποίησε μανεκέν σε θερμοκοιτίδα με μικρόφωνα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν διάφορους ήχους εντός και εκτός θερμοκοιτίδας. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα επίπεδα ντεσιμπέλ για να διαπιστώσουν πώς είχαν τροποποιηθεί οι ήχοι από τη θερμοκοιτίδα.

Ενώ η θερμοκοιτίδα μετρίαζε τους περισσότερους ήχους οδηγούσε μερικούς να αντηχούν εντός της κοιλότητάς της. Αυτό δημιουργούσε ενισχυτική επίδραση και αύξανε το επίπεδο  του ήχου έως τα 28 ντεσιμπέλ.

Ενώ οι ήχοι μέσα στη θερμοκοιτίδα ήταν πολύ μεγαλύτεροι από τους εξωτερικούς, οι άνθρωποι εκτός δεν τους θεωρούσαν δυνατούς.

Ο Vito Giordano δήλωσε ότι οι θερμοκοιτίδες, ως κλειστά κουτιά, συνήθως έχουν αντήχηση γύρω στα 100 Hz,που σημαίνει ότι οι ήχοι μέσα σε αυτήν είναι ιδιαίτερα δυνατοί.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα δεν γενικεύονται για όλες τις θερμοκοιτίδες της αγοράς. Επιπλέον, μέτρησαν σε δωμάτιο προσομοίωσης με ιδανικές συνθήκες και όχι σε καθημερινές συνθήκες όπου ο ήχος του περιβάλλοντος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δυνατός.

Δήλωσαν ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθεί υπόψη ο θόρυβος στο σχεδιασμό και τη χρήση θερμοκοιτίδων.

Η βλάβη στην ακοή μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της γλωσσικής ανάπτυξης των νεογνών.

 

Πηγές:
Frontiers in Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;