Νέο είδος έξυπνου επιδέσμου αναπτύχθηκε από το California Institute of Technology, ο οποίος ενδεχομένως μπορεί να κάνει πιο εύκολη την αντιμετώπιση χρόνιων πληγών καθώς και πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή. Αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του Wei Gao.

Ο έξυπνος επίδεσμος είναι φτιαγμένος από εύκαμπτο πολυμερές και εμπεριέχει ηλεκτρονικά και φάρμακα. Τα ηλεκτρονικά επιτρέπουν στον αισθητήρα να παρακολουθήσει μόρια όπως ουρικό ή γαλακτικό οξύ και καταστάσεις όπως το επίπεδο του pH ή τη θερμοκρασία στην πληγή που μπορεί να είναι ενδεικτικές φλεγμονής ή βακτηριακής λοίμωξης.

Ο επίδεσμος αντιδρά με 3 τρόπους. Μπορεί να μεταδώσει τα στοιχεία από την πληγή ασύρματα σε κοντινό υπολογιστή tablet, ή smartphone για αξιολόγηση από τον ασθενή ή ειδικό.

Επίσης μπορεί να χορηγήσει αντιβιοτικό ή άλλο φάρμακο- το οποίο αποθηκεύεται στον επίδεσμο -απευθείας στην πληγή για την αντιμετώπιση της φλεγμονής ή της λοίμωξης. Επίσης μπορεί να χορηγήσει ηλεκτρικό πεδίο χαμηλού επιπέδου στην πληγή για να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη ιστών οδηγώντας σε ταχύτερη επούλωση.

Σε μοντέλα στα ζώα κάτω από συνθήκες εργαστηρίου, ο έξυπνος επίδεσμος είχε την ικανότητα να δίνει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση της πληγής και για τη μεταβολική κατάσταση των ζώων στους ερευνητές, καθώς και να προσφέρει ταχεία επούλωση χρόνιων, μολυσμένων πληγών.

Ο Gao δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα και ότι μελλοντική έρευνα με το Keck School of Medicine του USC θα εστιάσει στη βελτίωση της τεχνολογίας επιδέσμων σε ανθρώπους, ασθενείς των οποίων οι ανάγκες μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές των πειραματόζωων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες