Με αφορμή τις Διεθνείς Εβδομάδες κατά του Ρατσισμού από τις 20 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, η Γερμανική ένωση παροχής βοηθείας για το τον ιό HIV - AIDS (DAH) επισημαίνει τις συνέπειες του ρατσισμού και των διακρίσεων που σχετίζονται με τον HIV στο γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Με την καμπάνια "Βοήθεια για τον HIV - AIDS κατά του ρατσισμού", η Ένωση στέλνει το μήνυμα: "Στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που βιώνουν ρατσιστικές διακρίσεις".

"Ο ρατσισμός είναι μέρος της καθημερινότητας στο γερμανικό σύστημα υγείας - αλλά μέχρι στιγμής σχεδόν μόνο όσοι πλήττονται από αυτόν τον ρατσισμό τον αντιλαμβάνονται", αναφέρει ο Omer Ouedraogo, υπεύθυνος μετανάστευσης της DAH, σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

"Η αντιμετώπιση του ρατσισμού στην υγεία και την περίθαλψη έχει παραμεληθεί με ντροπιαστικό τρόπο μέχρι σήμερα", συνεχίζει.

Στοιχεία για το θέμα παρέχονται από τη λεγόμενη Afrocensus 2020 και τη μελέτη "θετικές φωνές 2.0" από το 2021, αναφέρει η DAH.

Η Afrozensus είναι μια έρευνα σε μαύρους, Αφρικανούς και άλλους μετανάστες στη Γερμανία για διάφορα θέματα, όπως οι εμπειρίες τους από διακρίσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την Afrozensus, το 64,6% των 3385 ερωτηθέντων που είχαν επαφή με τον τομέα της "υγείας και της περίθαλψης" τα τελευταία δύο χρόνια δήλωσαν ότι έχουν βιώσει διακρίσεις.

Περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς το απέδωσαν στο χρώμα του δέρματός τους (74,4%) ή στην εθνοτική τους καταγωγή (72,7%). Επιπλέον, το 66,7% των 2108 ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο γιατρός τους δεν έλαβαν στα σοβαρά τις διαμαρτυρίες τους. Περίπου ένας στου δέκα ερωτηθένετες δήλωσε ότι αυτό συνέβαινε πολύ συχνά.

Σύμφωνα με την DAH, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ADS) αναφέρει επίσης μερικές φορές ρατσιστικές προσβολές, διακρίσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς και άρνηση παροχής υπηρεσιών υγείας, για παράδειγμα λόγω ανεπαρκών γνώσεων της γερμανικής γλώσσας.

Οι συνέπειες αυτών των καταχρήσεων κυμαίνονται από λανθασμένες και καθυστερημένες διαγνώσεις έως την επανατραυματοποίηση και τη διακοπή της θεραπείας, σύμφωνα με την DAH. "Ο ρατσισμός επηρεάζει τον ψυχισμό. Οι άνθρωποι φοβούνται. Δεν τολμούν να αναζητήσουν συμβουλές ή να ζητήσουν ιατρική θεραπεία.

Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει μαζικό περιορισμό της ποιότητας ζωής, κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε με αυτόν τον τρόπο", λέει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DAH Björn Beck. Το παράδειγμα του HIV δείχνει πόσο δραματικές μπορεί να είναι οι συνέπειες, επειδή οι καθυστερημένες διαγνώσεις του HIV είναι απειλητικές για τη ζωή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς