Το μετά - CoViD σύνδρομο απασχολεί ολοένα και περισσότερους στον γενικό πληθυσμό καθώς πολλοί είναι αυτοί που νοσούν χωρίς πάντως να χρειάζονται νοσηλεία σε Νοσοκομείο ή εισαγωγή στη ΜΕΘ.

Ως μετά - CoViD σύνδρομο (post CoViD) ορίζεται το σύνολο των συμπτωμάτων (φυσικών και νοητικών) τα οποία ξεκινούν με τη νόσηση και παρατείνονται για τουλάχιστον 3 μήνες συνολικά, επηρεάζουν έντονα την ποιότητα ζωής του ασθενούς και δεν εξηγούνται από μια διαφορετική διάγνωση.

Κόπωση, δύσπνοια, βήχας, κεφαλαλγία, διαταραχές όσφρησης, μνήμης, συγκέντρωσης είναι τα κυριότερα συμπτώματα.

Το σύνδρομο post-Covid είναι κατά κύριο λόγο "γυναικεία υπόθεση".

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες έχουν 56% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν  επιπλοκές που διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες μετά από μια νόσηση με CoViD - 19.

Αντίθετα, η ανοσοποίηση κατά του SARS-CoV-2 με τουλάχιστον δύο μερικούς εμβολιασμούς μειώνει τον κίνδυνο αυτό κατά 43%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μετα-ανάλυσης της επιστημονικής βιβλιογραφίας από Βρετανούς επιστήμονες.

"Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται από το σύνδρομο μετά - CoViD. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου αυτής της πολύπλοκης νόσου, προκειμένου να ταυτοποιήσουμε τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την έγκαιρη ιατρική υποστήριξη", ανέφεραν οι συγγραφείς με επικεφαλής τη Vasiliki Tsampasian από το Καρδιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νόρφολκ στο Νόργουιτς του Ηνωμένου Βασιλείου στο περιοδικό "JAMA Internal Medicine", μία έκδοση του Ιατρικού Συλλόγου των ΗΠΑ (AMA)

Οι επιστήμονες συνόψισαν και ανέλυσαν εκ νέου συνολικά 41 μελέτες σχετικά με το σύνδρομο post - CoViD . Στις μελέτες συμπεριλήφθηκαν τα στοιχεία 869.783 συνολικά ασθενών. Οι πληροφορίες είναι επίκαιρες: Επρόκειτο για επιστημονικές μελέτες που είχαν δημοσιευτεί μέχρι το τέλος του 2022. Το σύνδρομο post-CoViD αποτελείται από τις μακροχρόνιες συνέπειες του SARS-CoV-2 , όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες (παλαιότερα: long CoViD).

Τα συμπτώματα συνίστανται κυρίως σε δύσπνοια, κόπωση, μειωμένη απόδοση και προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Η μετα-ανάλυση ανεβάζει τα δεδομένα γύρω από την post - CoViD σε ένα νέο επίπεδο, προπαντός επειδή περιλαμβάνει πληροφορίες από πολύ περισσότερα άτομα από ό,τι οι μεμονωμένες μελέτες.

Διαπιστώθηκε σαφώς ότι οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι υπέρβαροι και οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης post - CoViD συνδρόμου.

Οι γυναίκες είχαν 56% αυξημένο κίνδυνο, οι ηλικιωμένοι κατά ένα πέμπτο περισσότερες πιθανότητες και τα παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ μεγαλύτερος από 30) 15% αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι καπνιστές 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου. Η σοβαρή νόσηση με παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου υπερδιπλασίαζε τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου post-CoViD (συντελεστής 2,37).

Σε κάθε περίπτωση, η σημαντικότερη προφύλαξη από πιθανά μακροχρόνια προβλήματα υγείας μετά από μια νόσο CoViD 19 είναι ο εμβολιασμός. Τα άτομα που είχαν κάνει τουλάχιστον δύο μερικούς εμβολιασμούς είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το σύνδρομο  σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Χωρίς νέες διασωληνώσεις - 4 θάνατοι ασθενών με CoViD
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης