Μειώθηκαν κατά το ήμισυ οι νέες διαγνώσεις άσθματος στα παιδιά, στις ΗΠΑ, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας covid-19 έναντι των προηγούμενων ετών, ανακάλυψαν ερευνητές οι οποίοι πιστεύουν ότι λιγότερα κρυολογήματα μπορεί να ευθύνονται εν μέρει για αυτό.

Σε νεα έρευνα του Rutgers  που δημοσιεύτηκε στο Respiratory Research, επιστήμονες εξέτασαν τα ποσοστά νέων διαγνώσεων άσθματος -χρησιμοποιώντας βάση δεδομένων -τον πρώτο χρόνο της πανδημίας έναντι των προηγούμενων 3 ετών.

Εντόπισαν ανθρώπους κάτω των 18 ετών χωρίς προηγούμενη διάγνωση άσθματος και συνέκριναν ποσοστά νέων διαγνώσεων από το 2020 με ποσοστά των 3 προηγούμενων ετών. Ανακάλυψαν μείωση κατά 52% τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Δεδομένων παρόμοιων αποτελεσμάτων από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η πανδημία οδήγησε λιγότερα παιδιά σε εμφάνιση άσθματος σε διάφορα μέρη του πλανήτη, τουλάχιστον στην αρχή, δήλωσε ο Daniel Horton.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα για την αιτία πτώσης των νέων διαγνώσεων άσθματος, οι μάσκες και το να κρατιούνται χωριστά τα παιδιά κατά την πανδημία μπορεί ενδεχομένως να είναι  αιτία.

Ο Horton δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει εν μέρει επειδή στην αρχή της πανδημίας τα παιδιά χωρίστηκαν, φορούσαν μάσκες και είχαν λιγότερα κρυολογήματα που θα μπορούσαν να προκαλούν άσθμα.

Πρόσθεσε, ότι κανείς δεν θέλει να είναι τα παιδιά εκτός σχολείο υ και χωριστά, αλλά το να φορούν μάσκα όταν έχουν κρυολόγημα ή γρίπη θα μπορούσε να είναι τρόπος να κρατούν λίγο πιο ασφαλή άλλα παιδιά που έχουν κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.  

Πηγές:
Respiratory Research,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια