Τα τακτικά χτυπήματα, κλωτσιές ή κραυγές κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο (REM), η οποία μπορεί να είναι προάγγελος νευρολογικών ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η Άνοια. Το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου συστήνει την έγκαιρη επίσκεψη σε γιατρό εάν παρατηρούνται τέτοια σημάδια.

Στη Γερμανία, εκτιμάται ότι το 5% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω πάσχουν από διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο (REM), η οποία συνδέεται με υπερδραστήρια ονειροπόληση.

Στη φάση του ύπνου REM, καταγράφονται ταχείες οφθαλμικές κινήσεις με κλειστά βλέφαρα, οι λεγόμενες ομώνυμες ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (Rapid Eye Movements -REM). Τα όνειρα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του ύπνου είναι συνήθως ιδιαίτερα ζωντανά, αλλά οι μύες είναι χαλαροί, οπότε ο κοιμώμενος συνήθως δεν κινείται πολύ.

Ωστόσο σε ανθρώπους με διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM, η κατάσταση είναι διαφορετική: κραυγάζουν, κλωτσούν ή ξεσπούν ενώ ονειρεύονται.

Στη Γερμανία, υπολογίζεται ότι έως και 830.000 άτομα πάσχουν από διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM, κυρίως άνδρες από 60 ετών και άνω.

Αυτό αναφέρει το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου σε σχετική του ανακοίνωση. "Τα γεμάτα δράση, μερικές φορές επιθετικά όνειρα που συμβαίνουν επανειλημμένα είναι χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής του ύπνου", εξηγεί η καθηγήτρια Dr. Kathrin Reetz, αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου.

Σύμφωνα με αυτό, οι ονειροπόλοι συχνά αναφέρουν ότι φεύγουν ή δέχονται επίθεση στα όνειρά τους, εναντίον της οποίας προσπαθούν να αμυνθούν με κλωτσιές. Οι άνθρωποι που παρατηρούν τέτοια συμπεριφορά σε κάποιο άλλο άτομο που κοιμάται θα πρέπει οπωσδήποτε να του το πουν.

Και αυτό διότι η διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM μπορεί να είναι προάγγελος της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το Ίδρυμα εγκεφάλου. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων επεισοδίων κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνιστάται ιατρική εξέταση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει επίσκεψη στο εργαστήριο ύπνου, νευρολογικές και νευροψυχολογικές εξετάσεις καθώς και απεικόνιση του εγκεφάλου.

Τα αίτια που κρύβονται πίσω από τη διαταραχή δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά, ενημερώνει το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου στην ιστοσελίδα του.

Μέχρι και το 50% των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον, περίπου το 80% των ασθενών με άνοια του σώματος Lewy και το 100% των ασθενών με πολυσυστηματική ατροφία, πάσχουν από αυτή τη διαταραχή. Τα συμπτώματα της διαταραχής της συμπεριφοράς του ύπνου REM προηγούνται συχνά των συμπτωμάτων των νευρολογικών ασθενειών.

Η διαταραχή μπορεί επίσης να προκληθεί από φαρμακευτική αγωγή, όπως τα αντικαταθλιπτικά. Η διαταραχή της συμπεριφοράς του ύπνου REM μπορεί να αντιμετωπιστεί συμπτωματικά, για παράδειγμα με κλοναζεπάμη και μελατονίνη. Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος διαθέσιμη αιτιώδης θεραπεία.

Είναι σημαντικό για τους πάσχοντες να μην βλάπτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους κατά τη διάρκεια των "γεμάτων δράση" ονείρων.

Η δρ. Reetz συστήνει την απομάκρυνση αντικειμένων που ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού κοντά στο κρεβάτι.

Ένα μαλακό χαλί ή χαλάκι μπροστά από το κρεβάτι θα μπορούσε να μετριάσει μια ενδεχόμενη πτώση.

"Τα άτομα με σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM μπορεί να θέλουν να κοιμηθούν μόνα τους ή τουλάχιστον να βάλουν ένα μεγαλύτερο μαξιλάρι ανάμεσα στον εαυτό τους και την άλλη πλευρά του κρεβατιού", καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση