Ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι σημαντικός και ενδεχομένως μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοφή συμβουλή για ενήλικες με γενετική ευαισθησία στο άσθμα, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με ερευνητές, κάποιος με φτωχό ύπνο και γενετική σχέση με το άσθμα ενδεχομένως έχει διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστεί με την πάθηση.
Ανακάλυψαν ότι υγιές μοτίβο ύπνου συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο, αναφέρει έρευνα σε Βρετανούς που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Respiratory Research.

Η έρευνα, του Shandong University στη Jinan της Κίνας περιέλαβε στοιχεία 455.000 ενηλίκων οι οποίοι έδωσαν στοιχεία για τονύπνο τους.

73.000 πληρούσαν τα κριτήρια του υγιούς ύπνου, 284.000 ήταν στο ενδιάμεσο και 97.000 είχαν φτωχό ύπνο.

Σε 9 χρόνια 17.000 άνθρωποι εμφάνισαν άσθμα. Ήταν πιο πιθανό να έχουν πιθανούς παράγοντες κινδύνου που επηρέαζαν, όπως μεγαλύτερη πιθανότητα ανθυγιεινών χαρακτηριστικών ύπνου έναντι όσων δεν είχαν την πάθηση.

Περίπου 7.100 είχαν υψηλό γενετικό κίνδυνο για άσθμα και 5.700 με μεσαίο γενετικό κίνδυνο διαγνώστηκαν με άσθμα.

Σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο, αυτοί με τον υψηλότερο κίνδυνο ήταν κατά 47% πιο πιθανό να διαγνωστούν με άσθμα. Οσοι είχαν φτωχό ύπνο είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες.
Οσοι είχαν γενετικό κίνδυνο και φτωχό ύπνο είχαν 122% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άσθμα σε σχέση με όσους είχαν υγιή ύπνο και χαμηλό γενετικό κίνδυνο.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγές:
BMJ Open Respiratory Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα