Σχετικά με τις ελλείψεις που έχουν εμφανιστεί σε σκεύασμα ντουλαγλουτίδης, η Lilly στεκόμενη στο πλευρό του ασθενή και όλων των επαγγελματιών υγείας, προώθησε επιστολή στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης αναφέροντας τα εξής:

"Προς κ. Διονύσιο Ευγενίδη

Πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Lilly (παρασκευάστρια εταιρία) αντιμετωπίζει εντεινόμενη δυσχέρεια να αντεπεξέλθει στην ζήτηση για τη ντουλαγλουτίδη.

Το εν λόγω θέμα προκαλείται από την άνευ προηγουμένου παγκόσμια αύξηση στην χρήση της ντουλαγλουτίδης σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων της κατηγορίας (αγωνιστών GLP-1) σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Καθώς τα αποθέματα μας είναι κρίσιμα, αυτή η μη επαρκής κάλυψη της ζήτησης κλιμακώνεται και πιθανόν να προκύπτουν εφεξής επαναλαμβανόμενες ολικές ελλείψεις, μικρής διάρκειας, έως ότου η ικανότητα παραγωγής αυξηθεί επαρκώς.

Δυστυχώς η συνέχιση της δημόσιας υποχρηματοδότησης του φαρμάκου που έχει οδηγήσει στη γιγάντωση των υποχρεωτικών επιστροφών για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις καθιστά την Ελλάδα μη ελκυστική για τις παγκόσμιες φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Τονίζεται ότι το θέμα έγκειται μόνο στη δυνατότητα πανευρωπαϊκής (και παγκόσμιας) παραγωγής και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με ενέργειες κανονιστικών αρχών λόγω ανησυχιών κινδύνου-οφέλους του προϊόντος.

Η Lilly προχωρά σε συνεχείς επενδύσεις προκειμένου να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής και διανομής του προϊόντος σε όλο τον κόσμο.

Παρόμοια προβλήματα παραγωγής υφίστανται και στο  INN-pamoate olanzapine.

Για όλα τα ανωτέρω έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η Φαρμασέρβ-Lilly στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να ενημερώνει όλους τους επαγγελματίες υγείας που σχετίζονται με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη για το θέμα.

Με εκτίμηση,

Σπύρος Φιλιώτης (φωτό)

Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής

Φαρμασέρβ – Lilly"

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου