Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων. Η επίπτωση είναι πλέον ορατή και στα δημόσια νοσοκομεία, με τους φαρμακοποιούς να καταβάλλουν διαρκή προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, τις τελευταίες μέρες τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα ενέσιμης φουροσεμίδης, το οποίο θεωρείται βασικότατο φαρμακο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η μία εταιρεία έχει δηλώσει έλλειψη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και η δευτερη εταιρεία που προμηθεύει τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

"Τα φαρμακεία των νοσοκομείων έχουν επικοινωνήσει πολλές φορές με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), προκειμένου να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:

"Έως τώρα, οι ανάγκες καλύπτονται οριακά. Είναι, όμως, δυνατόν οι γιατροί να ζουν και με αυτή την αγωνία; Εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα η έλλειψη, θα υπάρξει πρόβλημα με τη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών. Ειδικά των καρδιολογικών περιστατικών".

Ο κ. Γιαννάκος καλεί τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τρείς μήνες: "Δήλωσαν την έλλειψη του εν λόγω φαρμάκου στον ΕΟΦ και πότε; Και εάν τη δήλωσαν έγκαιρα, τι μέτρα πήρε ο ΕΟΦ;", αναρωτιέται.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως δεν φταίνε σε τίποτα οι ασθενείς και είναι αδιανόητο το προσωπικό να μη μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Διαθέτουμε έγγραφα νοσοκομείου που επισημαίνουν την έλλειψη του φαρμάκου. Να ληφθούν μέτρα να ομαλοποιηθεί η προμήθεια του φαρμάκου στα νοσοκομεία. Να σταματήσει η συνεχής αγωνιώδης προσπάθεια του προσωπικού να μην λείψουν φάρμακα από τους ασθενείς. Ευτυχώς, μέχρι τώρα, δεν εμειναν ακάλυπτοι"...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!