Μία νέα απειλή από σπάνιους μύκητες αναδύεται στα ελληνικά νοσοκομεία. Πέραν των στελεχών Candida Auris, που εντοπίστηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, μύκητες μη Candida έχουν εντοπιστεί και σε νοσηλευόμενους στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη δημοσίευση ομάδας ειδικών στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Medical Mycology. Η μελέτη υπογράφεται από τους: Αν. Σπηλιοπούλου, Αλ. Λέκκου, Γ. Βρυώνη, Λ. Λεωνίδου, M. Cogliati, Μ. Χριστοφίδου, Μ. Μαραγκό, Φ. Κολονίτσιου και Φ. Παλιογάννη.

Σύμφωνα με τη συνταντική ομάδα, οι μύκητες μη Candida είναι σπάνιοι, αλλά παρατηρούνται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Την περίοδο 2018 - 2021, καταγράφηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας 16 περιστατικά σε ένα σύνολο 400 λοιμώξεων στο αίμα (επίπτωση 4%).

Παρά τη σχετικά χαμηλή ενδογενή μολυσματικότητα, το ποσοστό θνησιμότητας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς κυμαίνεται από 34% έως 76%.

Τα στελέχη που απομονώθηκαν περιελάμβαναν τα Cryptococcus spp (4 απομονώσεις ή 25%), Rhodotorula mucilaginosa (2 απομονώσεις ή 12,5%), Trichosporon asahii (7 απομονώσεις ή 43,75%) και Saccharomyces cerevisiae (3 απομονώσεις ή 18,75%).

Αφορούσαν κυρίως ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, με μακροχρόνια νοσηλεία ή άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Το ανησυχητικό είναι πως είναι ανθεκτικά σε αντιμυκητιασικά φάρμακα, τα οποία θεωρούνται ως θεραπεία "πρώτης γραμμής" για τις συγκεκριμένες λοιμώξεις.

Όπως αναφέρουν, η έγκαιρη αναγνώρισή τους και η άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας, με βάση τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές και την τεχνογνωσία, παραμένουν ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών.

Διαφορές 

Οι μύκητες της ομάδας Candida αποτελούν την κύρια αιτία λοιμώξεων στο αίμα σε νοσηλευόμενους ασθενείς και συμβάλλουν σημαντικά στη νοσηρότητα και θνησιμότητα, η οποία σχετίζεται με λοιμώξεις.

Οι μύκητες που δεν ανήκουν στην ομάδα Candida αντιπροσωπεύουν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, αλλά αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο και αναγνωρίζονται ως αυξανόμενη απειλή. Ζουν σε κοινά περιβαλλοντικά ενδιαιτήματα και είναι συχνοί αποικιστές του ανθρώπινου δέρματος και των βλεννογόνων.

Ο αυξανόμενος αριθμός σοβαρά ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, καθώς και η εκτεταμένη χρήση αντιμυκητιασικών έχουν συμβάλει στην αύξηση των λοιμώξεων από μη Candida.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μύκητες είναι εγγενώς ανθεκτικοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες αντιμυκητιασικών, όπως οι εχινοκανδίνες, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αιματολογικούς ασθενείς ως αντιμυκητιασική προφύλαξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα