Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Maturitas, επιστήμονες πραγματοποίησαν επισκόπηση και συνέκριναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων σε γυναίκες με ενδομητρίωση και χωρίς.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ενδομητρίωση αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλοαγγειακής νόσου.
Εξι έρευνες περιελήφθησαν στη μετα-ανάλυση που περιλάμβανε 254.929 γυναίκες. Τρεις από αυτές τις έρευνες ανέφεραν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας σε γυναίκες με ενδομητρίωση έναντι γυναικών χωρίς.

Δυο από τις έρευνες ανέφεραν ότι η ενδομητρίωση σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδεόταν με αυξημένη αρτηριακή δυσκαμψία, που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Η ενδομητρίωση φάνηκε επίσης να συνδέεται με υπερχοληστεριναιμία. και υπέρταση.

Η διάρκεια χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών σε γυναίκες με ενδομητρίωση επίσης συνδεόταν θετικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως και η πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι χειρουργικές επιλογές για την αγωγή της ενδομητρίωσης είναι η αφαίρεση ωοθηκών και η υστερεκτομή, που φάνηκε επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου.

Η υστερεκτομή εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων λόγω της απότομης μείωσης των οιστρογόνων μετά την εγχείρηση.
Επιπλέον η χρήση αναλγητικών για τον πυελικό πόνο και το στρες που συνδεόταν με την ενδομητρίωση εκτιμάται ότι επίσης συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων.

 

Πηγές:
Maturitas

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις