Καθώς άνθρωποι με HIV ζουν περισσότερο, έχουν κίνδυνο για πρόωρη καρδιοπάθεια. Νέα έρευνα έδειξε ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων κατά περισσότερο από ένα τρίτο.

Η έρευνα του U.S. National Institutes of Health, ανακάλυψε ότι οι στατίνες ήταν τόσο αποτελεσματικές που σταμάτησε η έρευνα.

Η καθημερινή λήψη πιταβαστίνης μείωσε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών συμβάντων κατά 35% σε αυτή την ομάδα ασθενών, σύμφωνα με ενδιάμεση ανάλυση στοιχείων από τη δοκιμή (REPRIEVE).

Ο Dr. Hugh Auchincloss, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να βελτιώσουν ουσιαστικά, καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε ανθρώπους με HIV.

Η REPRIEVE ξεκίνησε το 2015 με 7.800 εθελοντές 40 έως 75 ετών. Περισσότερο από το 30% ήταν γυναίκες.

Οι εθελοντές λάμβαναν αντιρετροϊκή αγωγή και είχαν χαμηλό εώς μέτριο παραδοσιακό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, που συνήθως δεν θα ελαμβάνετο υπόψη για αγωγή με στατίνες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 12 χώρες.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν να λαμβάνουν καθημερινή δόση 4mg pitavastatin ή placebo.
Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν για σοβαρά καρδιακά συμβάντα και παρενέργειες. Θεωρούνται ασφαλείς για χρήση με όλες τις συνταγογραφούμενες αντιρετροικές αγωγές.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες με αυτές του γενικού πληθυσμού.

Το Data Safety and Monitoring Board της έρευνας αποφάσισε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για αρκετούς μήνες ακόμα και τα αποτελέσματα τελικής επισκόπησης αναμένονται να δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια