Περιστατικά δάγκειου πυρετού συνήθως εμφανίζονται σε τροπικές χώρες, αλλά με την κλιματική αλλαγή αυτό ενδεχομένως μπορεί να αλλάζει.

Γιατροί στη Βρετανία και στη Γαλλία θα παρουσιάσουν case study σε συνέδριο σχετικά με Βρετανίδα που νόσησε με δάγκειο πυρετό τον Σεπτέμβριο σε ένα ταξίδι στη Νίκαια της Γαλλίας.

Η 44χρονη, είχε πυρετό, πονοκέφαλο πίσω από τα μάτια, μυϊκούς πόνους, χλωμάδα και εκτεταμένο εξάνθημα για 3 ημέρες πριν αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Είχε επιστρέψει στη Βρετανία μια ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων της μετά από επίσκεψή της στο νότο της Γαλλίας. Η οικογένεια στην οποία παρέμεινε δεν αισθανόταν καλά, έχοντας τα ίδια συμπτώματα.

Στα Επείγοντα στη Βρετανία, οι γιατροί έστειλαν στο εργαστήριο επειγόντως δείγμα και η εξέταση επιβεβαίωσε ότι η γυναικά είχε οξεία λοίμωξη από δάγκειο πυρετό.

Ο Dr. Owain Donnelly του Hospital for Tropical Diseases, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η γυναίκα ήταν μέρος μιας έξαρσης 30 τοπικά μεταδιδόμενων περιστατικών στη Νότια Γαλλία το 2022 κάτι που υπογραμμίζει την ταχεία αλλαγή στην επιδημιολογία του δάγκειου πυρετού.

Ο Donnelly δήλωσε ότι συνδυασμός αρκετών δυνάμεων κάνει πιθανή μια έξαρση. Σημείωσε ότι με την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα με πιο ζεστές θερμοκρασίες και περισσότερες βροχοπτώσεις καθώς και με το αυξανόμενο παγκόσμιο εμπόριο και τον τουρισμό, ενδεχομένως μπορεί να δούμε περισσότερες περιοχές της Ευρώπης με τον σωστό συνδυασμό παραγόντων για εξάρσεις δάγκειου πυρετού.

Σε αυτή την περίπτωση, η ασθενής δεν χρειάστηκε θεραπευτική αγωγή και παρακολουθήθηκε ως εξωτερική ασθενής.

Ο δάγκειος πυρετός, συνήθως εξαπλώνεται από το κουνούπι Aedes. Συνήθως περιστατικά στη Βρετανία αφορούν ανθρώπους που επισκέφτηκαν την Ασία, την Αφρική και τη Νότιο Αμερική.

Το 75% των περιστατικών είναι ασυμπωματικά και περνούν απαρατήρητα. Περίπου το 1% έως 5% των ασθενών αναπτύσσουν πιθανόν μοιραίο δάγκειο ή δάγκειο αιμορραγικό πυρετό.

Ιστορικά ο ιός μεταδιδόταν από είδη κουνουπιών (Aedes aegypti και Aedes albopictus) που βρίσκονται μόνο σε τροπικές χώρες. Με την κλιματική αλλαγή, το κουνούπι Ασιατική τίγρης (Aedes albopictus) έχει εντοπιστεί στη νότια Ευρώπη.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν 3 εξάρσεις του ιού μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2022.

Η νόσος μεταδίδεται από δάγκωμα κουνουπιού και δεν εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αρχές εντόπισαν το κουνούπι ''Ασιατική τίγρης'' σε λιμάνια της Βρετανίας πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν εγκαταστάθηκε στο βρετανικό τοπικό πληθυσμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H Curity Pharma παρουσίασε την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Ο ΣΦΕΕ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού
H Boehringer Ingelheim επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων