Εργαζόμενοι από Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Στελέχη Εταιρειών, Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό, Μέλη Συλλόγων και Συνδέσμων με κοινωνικό έργο, Εκπρόσωποι από Συλλόγους Ασθενών, Εθελοντές Αιμοδότες και, συνολικά, περισσότερα από 500 άτομα παρακολούθησαν το 1o διαδικτυακό σεμινάριο των Organmeetings για ομάδες ενήλικων πολιτών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023. Ένα ετερόκλητο κοινό, αλλά με κοινό σημείο αναφοράς την αναζήτηση της γνώσης για ένα σπουδαίο ζήτημα δημόσιας Υγείας όπως είναι η δωρεά οργάνων.

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, με την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ω.Κ.Κ.). Στόχος του, να προσφέρει ολοκληρωμένη πληροφόρηση καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους και στερεότυπα που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη.

To πρόγραμμα έχει διττή μορφή. Αρχικά, δημιουργήθηκε ένας ενημερωτικός οδηγός για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, τον οποίο μπορούν όλοι να ξεφυλλίσουν και να «κατεβάσουν» επισκεπτόμενοι τη σελίδα των Organmeetings. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζεται μια σταθερή επαφή με τους πολίτες μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια που απευθύνονται σε Εταιρείες και Επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να συνδέσουν τη CSR πολιτική τους με την ενημέρωση του προσωπικού τους γύρω από τη δωρεά οργάνων, Μέσα Ενημέρωσης, Φορείς, Οργανισμούς –ιδιωτικούς ή δημόσιους– και Συλλόγους με κοινωνικό έργο.

Κάθε Φορέας/ΜΜΕ/Εταιρεία/Σύλλογος που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αποτελεί «Πολύτιμο Κρίκο» στην αλυσίδα ζωής και λαμβάνει:

  1. Αναμνηστικό για όλους τους συμμετέχοντες.
  2. Ηλεκτρονικό badge of honor και πιστοποιητικό παρακολούθησης.
  3. Αναμνηστικό βραβείο που παραδίδεται στον Υπεύθυνο Εκπρόσωπο της Εταιρείας ή του Φορέα σε ειδική τελετή. Για τους συμμετέχοντες το 2023, η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Συμμετέχοντες που θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη εμπλοκή με το πρόγραμμα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα δίνει πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από τη δωρεά οργάνων και στο πελατολόγιο/κοινό τους, μπορούν να αποτελέσουν «Χρυσό Κρίκο» στην αλυσίδα ζωής των Organmeetings. Για περισσότερες πληροφορίες, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στο [email protected].

Τώρα γινόμαστε όλοι μέρος της αλυσίδας ζωής

Το επόμενο διαδικτυακό ραντεβού των Organmeetings είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 (στις 15:00). Οι ημερομηνίες της περιόδου 2023-24 θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Τη φόρμα μπορούν να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που έχουν τη δυνατότητα, βάσει της ιδιότητας/θέσης τους, να οργανώνουν δράσεις, όπως είναι η ενεργοποίηση για συλλογική συμμετοχή εργαζομένων/μελών (για παράδειγμα: Πρόεδρος, Διευθύνων/-ουσα Σύμβουλος, Διευθυντής/-ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκδότης/-τρια, Διευθυντής/-ντρια CSR κ.ά.). Με τη συμπλήρωση της φόρμας, αποστέλλεται το link παρακολούθησης του σεμιναρίου, προκειμένου το κάθε στέλεχος να το μοιραστεί με τους συναδέλφους του ή τα μέλη του συλλόγου του, για να εγγραφούν και να συνδεθούν τη μέρα του webinar.

Αν εκπροσωπείτε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής και να αποτελέσετε μέρος της μεγάλης αλυσίδας ζωής που δημιουργείται.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εκπροσώπους και συνεργάτες του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Η εθνική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις

Με όραμα την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων, αλλά και την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κουλτούρας δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ω.Κ.Κ.). Σε αυτό τον τομέα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και ανάμεσα στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου. Παρά τις περιστασιακές καμπάνιες ενημέρωσης και τις αποσπασματικές προσπάθειες στο σύστημα υγείας, η προσφορά οργάνων στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Η λίστα αναμονής των ασθενών που χρειάζονται μόσχευμα είναι μεγάλη και η πιθανότητα κάποιος/κάποια από αυτούς να βρει το πολυπόθητο μόσχευμα είναι μικρή.

Έτσι, από το 2019, το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία, επίκεντρο της οποίας αποτελεί η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία το 2024.

Μέσα από ένα 5ετές Στρατηγικό Σχέδιο, εφαρμόζει μια ολιστική παρέμβαση σε 3 άξονες:

  1. Ανάπτυξη νέων Υποδομών Υγείας (Κατασκευή Ω.Ε.ΜΕ.Κ. – Ωνάσειου Παίδων / Εξοπλισμός, Digital Transformation και δημιουργία Smart Hospitals)
  2. Αλλαγή του Επιστημονικού Περιβάλλοντος και των Δομών του Συστήματος Υγείας (Εθνικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις / Υποτροφίες / Κάλυψη της μισθοδοσίας 7 Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων για 1 χρόνο / Transplant Masterclasses κ.ά.)
  3. Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των πολιτών (Οργανούληδες / Organmeetings / Καμπάνιες Ενημέρωσης κ.ά.).

Στόχοι αυτής της ολοκληρωμένης παρέμβασης είναι να ενισχυθούν οι υποδομές και οι δομές του συστήματος υγείας, να γίνει εκπαίδευση στο επιστημονικό δυναμικό και στους επαγγελματίες υγείας πάνω στη διαδικασία της μεταμόσχευσης και στη δωρεά οργάνων, μέσα σε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) και οι συνεργαζόμενοι φορείς, να προκληθεί και να ανοίξει η συζήτηση για το σημαντικό αυτό θέμα στην ελληνική κοινωνία και, κυρίως, να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο, ενώνοντας ανθρώπους, δυνάμεις και το επιστημονικό δυναμικό μέσα από συνέργειες και συμπράξεις. Για να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις