Ο πόνος στο γόνατο είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι έχει συμβεί κάτι σοβαρό. Μπορεί να είναι απλώς πολύ έντονη χρήση που απαιτεί ξεκούραση. Ας δούμε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει (και αυτά που δεν πρέπει) να κάνετε όταν νιώσετε πόνο στο γόνατο.

Τι να κάνετε:

Ξεκουράστε το

Κάντε ένα διάλειμμα ώστε το γόνατό σας να έχει χρόνο να επανέλθει. Θα χρειαστείτε μία με δύο ημέρες ξεκούρασης για να ανακουφίσετε τον μικρό πόνο στο γόνατο, αλλά οι σοβαροί τραυματισμοί μπορεί κρατήσουν περισσότερο. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν δεν βελτιωθεί μετά από μερικές ημέρες.

Χρησιμοποιήστε μπαστούνι αν το χρειάζεστε

Αν ο πόνος στο γόνατο συνοδεύεται από αστάθεια ή σας κάνει το περπάτημα δύσκολο, ένα μπαστούνι μέχρι να νιώσετε καλύτερα θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

Κάντε διατάσεις καθημερινά

Οι μύες γύρω από τα γόνατα μπορεί να σφίξουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνους τραυματισμούς. Οι καθημερινές διατάσεις μπορούν να το αποτρέψουν αυτό. Ζητήστε από τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας για εύκολες κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να σηκωθείτε πριν περπατήσετε ή κάνετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Κάντε εναλλαγές, ζεστό και κρύο

Η υγρή ζέστη είναι καλύτερη για την ανακούφιση από τον πόνο από την ξηρή. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή βάλτε μια υγρή πετσέτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Για να απαλύνετε ένα πρησμένο γόνατο, πιέστε μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά τυλιγμένα σε μια πετσέτα, στην άρθρωση.

Σκεφτείτε τον βελονισμό

Μικροσκοπικές βελόνες τοποθετούνται στο δέρμα γύρω από την πονεμένη άρθρωση. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της αρθρίτιδας στο γόνατο, αν και δεν είναι ακόμα σαφής ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Μιλήστε με τον γιατρό σας

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε μόνοι τον πόνο στο γόνατο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει ή να σας κάνει αντιφλεγμονώδεις ενέσεις. Μπορεί επίσης να σας μιλήσει για χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση φθαρμένων αρθρώσεων ή συνδέσμων.

Τι να μην κάνετε:

Μη μείνετε στον καναπέ πολύ καιρό

Η άσκηση χτίζει δυνατούς μυς γύρω από τις αρθρώσεις σας και αυτό βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών. Μόλις το γόνατό σας ξεκουραστεί αρκετά, επιστρέψτε στη γυμναστική. Οι προπονήσεις στο νερό- χαμηλής έντασης- ή το τάι τσι είναι καλές επιλογές για άτομα που δεν μπορούν να τρέξουν ή να περπατήσουν για πολλή ώρα. Αλλά μην το παρακάνετε, διαφορετικά θα διακινδυνεύσετε περισσότερο πόνο.

Μην αφήνετε πεταμένα πράγματα στο σπίτι σας

Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να γλιστρήσετε και να τραυματιστείτε. Φορέστε επίσης παπούτσια με καλό πέλμα για να μειώσετε τον κίνδυνο ολίσθησης. Επιλέξτε χαμηλοτάκουνα με μαλακές σόλες από καουτσούκ. Διατηρήστε τους διαδρόμους του σπιτιού σας καλά φωτισμένους.

Μην το παρακάνετε με το φαγητό

Τα επιπλέον κιλά προσθέτουν πίεση στα γόνατά σας και αυξάνουν τον κίνδυνο επώδυνης αρθρίτιδας και τραυματισμών. Ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Μην κοιμόσαστε σε λάθος θέση

Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στο γόνατό σας. Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις και βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας αν κοιμάστε στο πλάι.

Μη φθείρετε τα γόνατά σας

Μπορεί να έχετε πόνο στο γόνατο επειδή υπερφορτώνετε τις αρθρώσεις σας. Οι κινήσεις που κάνετε ξανά και ξανά, όπως το να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες κάθε μέρα, μπορεί να φθείρουν τα γόνατά σας. Αλλά μην κάθεστε για μεγάλες περιόδους, επίσης. Αυτό ασκεί επιπλέον πίεση μεταξύ του γονάτου και του οστού του ποδιού σας που μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Μη συνεχίσετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια

Τα παπούτσια φθείρονται με τη χρήση και μπορεί αυτό να δίνει την εντύπωση ότι ταιριάζουν πιο άνετα στο πόδι σας, αλλά επίσης μπορεί να δημιουργήσουν τραυματισμούς. Τα παπούτσια που υποστηρίζουν τα πόδια και τους αστραγάλους σας ανακουφίζουν καλύτερα τον πόνο στα γόνατά σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου