Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine έδειξε ότι η άνοδος στα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως προκλήθηκε από 3 κύριους διατροφικούς προάγοντες.

Ανεπαρκή πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης, υπερβολική κατανάλωση εξευγενισμένου ρυζιού και σιτηρών και μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Η έρευνα έδειξε 8,6 εκατομμύρια περισσότερα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 το 2018 σε σχέση με το 1990 λόγω φτωχής διατροφής.

Γενικά, η διατροφή συνέβαλε σε πάνω από 14.1 εκατομμύρια περιστατικά το 20180- πάνω από το 70% των νέων διαγνώσεων παγκοσμίως.

Η κατανάλωση πάρα πολλών ανθυγιεινών τροφίμων ήταν περισσότερο αιτία διαβήτη τύπου 2 σε παγκόσμιο επίπεδο παρά η έλλειψη κατανάλωσης υγιεινών τροφών, ειδικά για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, τους νεότερους σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους και τους κατοίκους των πόλεων έναντι της υπαίθρου.

Μελετήθηκαν διατροφικές συνήθειες σε 184 χώρες από το 1990 έως το 2018.

Από τους 11 διατροφικούς παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη, πολύ λίγα δημητριακά ολικής άλεσης και πολύ εξευγενισμένο ρύζι και σιτηρά και επεξεργασμένο κρέας είχαν υπερβολική συμβολή στην αύξηση του διαβήτη παγκοσμίως.

Ο Dariush Mozaffarian, του Tufts University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η φτωχή ποσότητα υδατανθράκων είναι σημαντικός παράγοντας διαβήτη 2 που αποδίδεται στη διατροφή και με σημαντική ποικιλία ανα χώρα και διαχρονικά.

Κάθε περιοχή του πλανήτη είχε αύξηση των περιστατικών. Το μεγαλύτερο ποσοστό νέων περιστατικών σημειώθηκε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την κεντρική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και το χαμηλότερο στη Νότα Ασία. Περισσότερα περιστατικά αφορούσαν άντρες και ανθρώπους που ζουν στις πόλεις.

Πηγές:
Nature Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας