H κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, αλλά η κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή γάλακτος με χαμηλά λιπαρά θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο.

Αυτό προέκυψε από νέα αμερικανική έρευνα στην οπαία εξετάστηκαν στοιχεία 15.500 ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 από δυο μεγάλες μελέτες. Έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο και 25% υψηλότερο για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Η έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health που δημοσιεύτηκε στο BMJ έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, νερού και γάλακτος με χαμηλά λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και ότι η μετατόπιση σε αυτά μείωνε τη θνησιμότητα.

Ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αποδεικνύουν αιτιατή σχέση.

Πηγές:
BMJ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας