Οι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί για κάθε ηλικία. Ορισμένοι εμβολιασμοί των εγκύων γυναικών προστατεύουν ήδη τα νεογέννητα. Στην τρίτη ηλικία, η αυξανόμενη εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος καθιστά τα προληπτικά αυτά μέτρα ακόμη πιο σημαντικά.

Η ΕΕ βρίσκεται σε πολύ καλή θέση όσον αφορά την έρευνα και την παραγωγή εμβολίων, ειπώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της Αυστριακής Ένωσης Κατασκευαστών Εμβολίων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού.

Αυτό ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες. "Κατά τη γέννηση, το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο", τόνισε η Birgit Weinberger από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας της Ηλικίας του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ακόμη και οι εμβολιασμοί κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να προστατεύσουν τις μητέρες, τα αγέννητα μωρά και τα νεογέννητα.

Στην άλλη πλευρά της κλίμακας βρίσκεται η κατάσταση των ηλικιωμένων. Η ειδικός λέει ότι εδώ εμφανίζεται η ανοσολογική γήρανση, "κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται σε πολλά επίπεδα".

Σε συνδυασμό με τα χρόνια υποκείμενα νοσήματα που είναι συχνότερα στην τρίτη ηλικία ή/και τις απαραίτητες θεραπείες που αποδυναμώνουν την άμυνα του ίδιου του οργανισμού κατά των ασθενειών (π.χ. ρευματισμοί, καρκίνος κ.λπ.), μπορεί να προκύψει ένας μεγάλος κίνδυνος, ακόμη και μέσω ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Η Birgit Weinberger ανέφερε σχετικές αμερικανικές μελέτες. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι που έχουν ήδη επτά έως εννέα υποκείμενες ασθένειες και πηγαίνουν στο γιατρό με γρίπη έχουν πρακτικά εκατό τοις εκατό κίνδυνο να καταλήξουν στο νοσοκομείο εξαιτίας της.

Αντίθετα, η ίδια η γρίπη οδηγεί συχνά σε επιδείνωση των χρόνιων υποκείμενων ασθενειών ή σε συνεχή επιδείνωση της συνολικής κατάστασης των πασχόντων.

Σε μια ομάδα μελέτης 346 ατόμων υψηλού κινδύνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει η ειδικός, διαπιστώθηκε ότι το 12% δεν επέζησε της γρίπης. Άλλο ένα 2% είχε επιδείνωση της λειτουργικής του κατάστασης και 11% βγήκε από τη λοίμωξη μόνο με μεγάλη εξασθένιση του οργανισμού.

Η προστασία από τον εμβολιασμό, σε ορισμένες περιπτώσεις τα μικρότερα διαστήματα εμβολιασμού λόγω της μικρότερης ανταπόκρισης του οργανισμού στο εμβόλιο και λόγω της ταχύτερης απώλειας του προστατευτικού αποτελέσματος, είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντική στην τρίτη ηλικία.

Είναι πιθανό να υπάρξουν πολλά νέα εμβόλια τα επόμενα χρόνια. "Γίνεται έρευνα για πολλά νέα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σε εξέλιξη 100 υποψήφια εμβόλια. Τα 92 σχεδιάζονται ως προφυλακτικά εμβόλια, οκτώ ως θεραπευτικά εμβόλια.

Τα 11 από τα υπό ανάπτυξη εμβόλια πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά παθογόνων μικροοργανισμών που είναι ήδη ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.

Το 81% προορίζεται για ενήλικες, το 32% για παιδιά", δήλωσε η Renee Gallo-Daniel, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Εμβολίων (ÖVIH).

Το 52% των υποψήφιων εμβολίων προορίζεται για την προστασία από λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της αναπνευστικής οδού, το 45% προορίζεται να καλύψει καθόλου νέες ενδείξεις (ασθένειες που δεν μπορούσαν προηγουμένως να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με εμβολιασμό).

Ωστόσο, κάθε εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο εάν - όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου - εγχυθεί "στο χέρι" του ατόμου που πρόκειται να προστατευθεί.

Τα αιτήματα της Ένωσης κατασκευαστών εμβολίων σχετίζονται με την δημιουργία μίας αντίληψης εμβολιασμού και για τους ενήλικες, ολοκληρωμένα προγράμματα εμβολιασμού για όλους τους ανθρώπους με ευρύτερη χρηματοδότηση και εκπαιδευτικές εκστρατείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα