Τα συνθήματα είναι εύκολα κατά την προεκλογική περίοδο. Τα στοιχεία, όμως, δίνουν την πραγματική εικόνα σε σχέση με τις πολιτικές προτεραιότητες και πολιτικές.

Ο τομέας της Υγείας αποτελεί τη βάση της κοινωνικής πολιτικής και οι δαπάνες του κράτους αποτυπώνουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). "Όταν μια κυβέρνηση αποδίδει αναλογικά λιγότερες από τις συνολικές της δαπάνες για την Υγεία, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η Υγεία δεν θεωρείται προτεραιότητα", σημειώνουν.

Στον κρίσιμο αυτό δείκτη, η Ελλάδα είναι διαχρονικά ουραγός της Ευρώπης, με δημόσιες δαπάνες Υγείας που υπολείπονται των άλλων χωρών και ιδιωτικές δαπάνες (χρήματα που πληρώνουν τα νοικοκυριά) να είναι αναλογικά υψηλότερες.

Με αφορμή την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, το iatronet.gr παρουσιάζει τις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες Υγείας που έχουν γίνει από το 2010 έως το 2020, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρατίθενται οι δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το ΑΕΠ αποτελεί το μέτρο της συνολικής ποσότητας αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα, σε μία δεδομένη χρονική περίοδο.

Το αποτύπωμα των μνημονίων είναι εμφανές στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες υποχώρησαν σταθερά από το 2021. Μέχρι το 2020, δεν έχουν ακόμη φτάσει στα επίπεδα του 2021. Το αντίστροφο ισχύει για τις ιδιωτικές δαπάνες, οι οποίες εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, στοιχείο που μαρτυρά πως τα νοικοκυριά πληρώνουν από την τσέπη τους ό,τι δεν καλύπτει το κράτος

Ετήσιες δαπάνες Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ

 Έτος Κυβέρνηση Δημόσιες δαπάνες Δαπάνες νοικοκυριών
2010   ΠΑΣΟΚ  6,6%  2,7%
2011  Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ  6%  2,9% 
2012  Συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ  5,9%  2,7% 
2013   Συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ 5,2%  2,8% 
2014  Συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ 4,5%  2,9% 
2015   Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ 4,8%  3% 
2016   Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ 5,2%  2,9% 
 2017  Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ 4,9%   2,8%
2018   Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ  4,8%  2,9%
 2019  ΝΔ  5%  2,8%
2020  ΝΔ   5,9%  3,2%

Με χαρακτήρες bold επισημαίνονται τα χαμηλότερα και τα υψηλότερα ποσοστά.

Διαφορές με την Ευρώπη 

Ενδεικτικό της απόστασης που μάς χωρίζει από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως οι κατά κεφαλή δαπάνες Υγείας το 2021 ήταν στην Ελλάδα 3.000 ευρώ, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "27" είχε φτάσει στα 4.000 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.

Στην ίδια έκθεση, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση, μετά την Εσθονία, σε ανικανοποίητες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη, ενώ οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών είναι μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία, στο 1% στην Ολλανδία και στο 1,3% στην Πολωνία. Αντίθετα, οι δημόσιες δαπάνες ανέρχονται στο 11% στη Γερμανία, στο 9,6% στην Ολλανδία και στην Αυστρία και στο 9,3% στη Δανία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι δαπάνες για την Υγεία περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών Υγείας, δραστηριότητες οικογενειακού προγραμματισμού, διατροφής και επείγουσα βοήθεια.

Πηγές:
ΟΟΣΑ, ΠΟΥ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου