'Ερευνα σε... λερωμένες πάνες νεογνών στη Δανία έδωσε πολλές πληροφορίες για προηγουμένως άγνωστους ιούς-και την καλύτερη θέα του προφίλ του εντερικού μικροβιώματος των μωρών.

Όπως γράφουν ερευνητές στο Nature Microbiology, ανακάλυψαν 10.000 νέους ιούς στα κόπρανα νεογνών.

Η έρευνα εξέτασε κόπρανα 647 υγιών μωρών ενός έτους. Οι λερωμένες πάνες τους έδειξαν μεγάλη ποικιλία ιών και πολλοί από αυτούς θα πρέπει να περιγραφούν από την επιστήμη Συνολικά ανακάλυψαν 10.000 είδη ιών από 248 οικογένειες ιών. Από αυτές μόνο 16 ήταν ήδη γνωστές.

Οι ιοί ήταν 10 φορές πιο άφθονοι από τα είδη βακτηρίων στα κόπρανα των μωρών. Το 90% από αυτούς ήταν βακτηριοφάγοι, που επιτίθενται σε βακτήρια αντί για ανθρώπινα κύτταρα.

Αυτά τα βακτηριοφάγα δεν προκαλούν νόσο αλλά εκτιμάται ότι διαμορφώνουν τις ανταγωνιστικές ιδιότητες βακτηρίων και την ισορροπία πληθυσμών βακτηρίων εντός του εντερικού μικροβιώματος.

Γιατι υπάρχουν τόσοι ιοί στα έντερα των παιδιών;

Η Shiraz Shah, του Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood δήλωσε ότι η υπόθεση είναι ότι επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ακόμα μάθει να χωρίζει  την ήρα από το στάρι στην ηλικία τους ενός έτους, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ειδών ιών στο έντερο εμφανίζεται και είναι πιθανόν να χρειάζεται για την προστασία από χρόνιες νόσους, όπως άσθμα και διαβήτη μελλοντικά.

Οι ερευνητές ονόμασαν τις νέες οικογένειες ιών όπως 232 νεογνά που συμμετείχαν π.χ Amandaviridae, Benjaminviridae και Irisviridae.

Πηγές:
Nature Microbiology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα