Εδώ και καιρό υπάρχει η υποψία ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του άσθματος. Τα τελευταία αποτελέσματα της ολιστικής μακροχρόνιας μελέτης για την υγεία των πνευμόνων στην Αυστρία θα μπορούσαν τώρα να το υποδείξουν και πάλι, αναφέρεται σήμερα Τετάρτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (2 Μαΐου) σε ανακοίνωση της Πνευμονολογικής Εταιρείας (ÖGP).

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος και εμφανίζεται συχνά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στην Αυστρία, το 4,4% του πληθυσμού πάσχει, ενώ στα παιδιά ήταν και είναι η πιο συχνή χρόνια ασθένεια από όλες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αποκαλύφθηκε μια σαφής συσχέτιση, καθώς οι ασθματικοί έχουν υψηλότερο βάρος και ΔΜΣ. "Εντός των φαινοτύπων άσθματος, η παχυσαρκία ήταν σημαντικά πιο συχνή στους μη αλλεργικούς ασθματικούς από ό,τι στους αλλεργικούς ασθματικούς (26,7% έναντι 17,9%) και αυτό αυξανόταν με την ηλικία. Το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή το κοιλιακό λίπος, βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα κυρίαρχο συστατικό", δήλωσε η Robab Breyer-Kohansal, ο οποίος εργάζεται στο Τμήμα Αναπνευστικών και Πνευμονοπαθειών της Κλινικής Βιέννης-Hietzin και ως επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Ludwig Boltzmann για την Υγεία των Πνευμόνων.

Είναι λοιπόν η σοβαρή παχυσαρκία ένας οριστικός παράγοντας κινδύνου για το άσθμα; Σύμφωνα με την Breyer-Kohansal, αυτό δεν μπορεί ακόμη να ειπωθεί με σαφήνεια. Ωστόσο, δεδομένου ότι η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών αγγελιοφόρων από τον λιπώδη ιστό, ο οποίος φυσικά προάγει τις φλεγμονώδεις διεργασίες, και δεδομένου ότι το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πνευμονοπάθεια, μια αιτιώδης σχέση θα ήταν αρκετά πιθανή.

Σε κάθε περίπτωση, η παχυσαρκία αυτή καθαυτή παρεμποδίζει την αναπνευστική λειτουργία και μπορεί έτσι ήδη να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Το φλέγον ερώτημα είναι: Θα είναι τα συμπτώματα λιγότερο συχνά, το άσθμα λιγότερο επιβαρυντικό και ευκολότερα αντιμετωπίσιμο, αν οι παχύσαρκοι ασθενείς μειώσουν το βάρος τους με στοχευμένο τρόπο; Αυτό θα διερευνηθεί σε μελλοντικές μελέτες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας