Ο κόσμος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα κύμα επιδημιών από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Το ξεκίνημα αυτού του φαινομένου είναι ήδη εμφανές.

Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν εμβολιάστηκαν καθόλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας της CoVid - 19.

Η Αυστρία επηρεάζεται επίσης στην περίπτωση της ιλαράς και της διφθερίτιδας, εξήγησαν χθες οι ειδικοί σε ένα ιατρικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιακή κλινική της Βιέννης.

"Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει πραγματικά - η επιστροφή των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό", ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο από το Κέντρο Παθοφυσιολογίας, Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας της πανεπιστημιακής κλινικής της Βιέννης. Ο Mark Muscat από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO/Geneva) ανέφερε ανησυχητικά στοιχεία: "Η πανδημία CoVid - 19 προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου υποτροπή των εμβολιασμών".

Οι υγειονομικές υπηρεσίες σε πολλές χώρες της γης κατακλύστηκαν από την πανδημία. Ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, οι ιατρικές υπηρεσίες μετατοπίστηκαν δραστικά ή περικόπηκαν εις βάρος των εμβολιασμών.

Πολλοί γονείς, πολλοί άνθρωποι στο σύνολό τους, απέφυγαν να πάνε στο γιατρό ή στα εξωτερικά ιατρεία. Ο Muscat αναφέρει: "Αυτό σήμαινε ότι περίπου 67 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως προστατεύονταν μόνο εν μέρει από τους διαθέσιμους εμβολιασμούς. 48 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν καθόλου εμβολιασμούς".

Μόνο για τους εμβολιασμούς κατά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTP), 18 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έλαβαν ούτε έναν μερικό εμβολιασμό το 2021.

Για τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, ο εμπειρογνώμονας του Π.Ο.Υ αναφέρει ότι υφίσταται ένα κενό 25 εκατ.παιδιών χωρίς καμία εμβολιαστική προστασία (ιλαρά-παρωτίτιδα-ερυθρά)."

"Στις 53 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, περισσότερα από 336.000 παιδιά δεν έλαβαν καθόλου αυτό το εμβόλιο", εξήγησε ο Muscat.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη αισθητά. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 αναφέρθηκαν ήδη 993 κρούσματα ιλαράς στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ, περισσότερα από ό,τι σε ολόκληρο το 2022.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα μέτρα υγιεινής, τα Lockdown, το κλείσιμο των σχολείων κ.λπ. είχαν οδηγήσει σε δραστική μείωση των αναπνευστικών λοιμώξεων που μεταδίδονταν κυρίως μέσω σταγονιδίων.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται να έχει πλέον τελειώσει. Σε συνδυασμό με την εμβολιαστική προστασία που έχει γίνει ακόμη πιο σποραδική λόγω της CoVid-19, αυτό θα μπορούσε να γίνει διπλά προβληματικό.

Κλασικό παράδειγμα είναι η επιδημία ιλαράς που καταγράφηκε στην Αυστρία από τις αρχές του έτους. "Ο γονότυπος D8-5963 (του ιού της ιλαράς) ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία το 2020/2022", δήλωσε ο Lukas Weseslindtner από το Κέντρο Ιολογίας της πανεπιστημιακής κλινικής της Βιέννης.

Στη συνέχεια, το εισαγόμενο παθογόνο αναλύθηκε στην Αυστραλία στα τέλη του 2022 και στη Γαλλία τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Δύο ανεμβολίαστοι νεαροί άνδρες έφεραν στη συνέχεια τον ιό - ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο - από την Τουρκία στην Αυστρία.

Παρόμοια προβληματική είναι η κατάσταση και με τη διφθερίτιδα (η οποία προλαμβάνεται καλύτερα με το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη/DTP). Η ασθένεια αυτή θεωρούνταν ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλά και από αυτή την άποψη, η εμβολιαστική προστασία στην Αυστρία είναι ανεπαρκής.

Η Angelika Wagner από το Ινστιτούτο Ειδικής Προφύλαξης και Τροπικής Ιατρικής στην πανεπιστημιακή κλινική της Βιέννης δημοσιεύει σήμερα, στο περιοδικό "Eurosurveillance" μια τρέχουσα μελέτη με εξαιρετικά ανησυχητικά αποτελέσματα.

Η ίδια και οι συν-συγγραφείς της εξέτασαν τα επίπεδα αντισωμάτων 10.247 δοκιμαζόμενων ατόμων για την εμβολιαστική προστασία κατά της διφθερίτιδας και 8.034 ατόμων για την προστασία κατά του τετάνου που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό.

Το 36% δεν είχε επαρκώς υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων ως αποτέλεσμα της εμβολιαστικής προφύλαξης κατά της διφθερίτιδας.

Στην Δυτική Ευρώπη σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα, το ποσοστό του πράγματι διενεργηθέντος βασικού εμβολιασμού κατά της διφθερίτιδας είναι 94%.

Και εδώ υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν τα κενά στον εμβολιασμό. Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους είχαν καταγραφεί 391 κρούσματα διφθερίτιδας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

Σε αντίθεση με όλα τα επιστημονικά ευρήματα, "καμία παρέμβαση δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενη όσο ο εμβολιασμός", τόνισε ο πρύτανης της πανεπιστημιακής κλινικής της Βιέννης, Markus Müller, κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Οι γιατροί έχουν δεσμευτεί για την καταπολέμηση των δεισιδαιμονιών εδώ και αιώνες. Αλλά προφανώς η ιστορία δείχνει ότι "η δεισιδαιμονία ανήκει στην ιατρική όπως η μουστάρδα στο λουκάνικο". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα