Πρώτη μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι η ΒΙΑΝΕΞ την τελευταία τριετία. Επόμενος στόχος είναι η πρωτιά στα Βαλκάνια, ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Μιλώντας στο Delphi Economic Forum, ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε πως η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αναγορεύεται σε local champion: "Ελπίζουμε ότι σύντομα δεν θα μιλάμε για τοπικές επιτυχίες του κλάδου, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία θα πρωταγωνιστήσει σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο", σημείωσε.
Αναφερόμενος στην πορεία της ΒΙΑΝΕΞ, είπε πως έχει εδραιωθεί εδώ και δύο δεκαετίες ως η μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Τα τελευταία τρία χρόνια, μάλιστα, βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών. Ξεπέρασε, δηλαδή, και τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
"Το 2021, κλείσαμε με τζίρο άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ, κατέχοντας το 10% της ελληνικής αγοράς. Οι επιτυχίες οφείλονται στα πιστά βήματα και στις αρχές του ιδρυτή μας Παύλου Γιαννακόπουλου και σκληρή δουλειά όλων, διοίκησης και εργαζόμενων", επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ έχει 1.350 εργαζόμενους, βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ιδιωτική αγορά. Το σύνολό τους είναι πλήρους απασχόλησης και όχι Σαββατοκύριακα και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το χαρτοφυλάκιό της εταιρείας καλύπτει όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονται ιδιαίτερα σημαντικά φάρμακα, εμβόλια, αιμοπαράγωγα, σκιαγραφικά και ηπαρίνες.
Ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του στην πανδημία: "Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε σοβαρά φάρμακα: κορτιζόνες, ηπαρίνες, αντιβιοτικά. Απαντήσαμε, δηλαδή, επιτυχώς σε μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι εταιρείες και τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο. Αυτά οφείλονται στον διαχρονικό επενδυτικό σχεδιασμό της ΒΙΑΝΕΞ, η οποία - από την ηγετική της θέση - έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων προϊόντων, ξεκινώντας από την έρευνα και ακολουθώντας όλα τα βήματα, μέχρι τον ασθενή".
Όπως επισήμανε, η ΒΙΑΝΕΞ είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει ενέσιμα ογκολογικά φάρμακα εντός Ελλάδας. Τα τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια ενισχύονται σταθερά με επενδύσεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό και παράλληλα επεκτείνονται οι παραγωγικές μας δυνατότητες.
Στρατηγικοί στόχοι
"Η ΒΙΑΝΕΞ έχει έναν συνεκτικό επενδυτικό σχεδιασμό, με βάση τους στρατηγικούς μας στόχους και δεν περιμένουμε να δημιουργηθούν ευνοϊκοί όροι για να τους υλοποιήσουμε. Για παράδειγμα, υλοποιήσαμε από τους πρώτους, αν όχι οι πρώτοι, το project της ιχνηλατοποίησης, με ίδιους πόρους και τηρώντας τα ευρωπαϊκά χρονοδιαγράμματα.
Το επενδυτικό μας πρόγραμμα είναι διαχρονικό, ώστε να είμαστε πάντα πρωτοπόροι. Δεν εξαρτάται από τα εκάστοτε κίνητρα που δίνονται από την Πολιτεία, είτε είναι αναπτυξιακοί νόμοι, είτε ο συμψηφισμός του clawback, που βεβαίως βρίσκουμε πάρα πολύ θετικό".
Σε σχέση με τον συμψηφισμό του clawback με επενδυτικές δαπάνες, εξέφρασε τη χαρά του που θεσμοθετήθηκε το μέτρο, διότι έδωσε τη δυνατότητα και σε άλλες εταιρείες του χώρου να προβούν σε επενδύσεις, ανεβαίνοντας επίπεδο. "Υπάρχει ανταγωνισμός και άμιλλα, που θα καταστήσει τη Φαρμακοβιομηχανία έναν από τους πιο μεγάλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, θα πρέπει να βγαίνουν με άξονα την ίση μεταχείριση προς όλους και όχι κλείνοντας το μάτι σε κάποιες εταιρείες", τόνισε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ υπογράμμισε πως σκοπός είναι η εταιρεία να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. "Η ελληνική αγορά έχει 'ταβάνι', το μερίδιό μας δεν μπορεί να πάει πιο πάνω. 'Εχοντας εδραιωθεί στην κορυφή, το επόμενο στοίχημα είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία στα Βαλκάνια και όχι μόνο στο κομμάτι του φαρμάκου, αλλά γενικότερα στην Υγεία", διευκρίνισε.
Όπως είπε, ετοιμάζονται επενδύσεις για τη γεωγραφική επέκταση, αλλά και σε τομείς δραστηριότητας παρεμφερείς με το φάρμακο, όπως τα καλλυντικά, οι ιατρικές συσκευές και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: "Το επόμενο διάστημα, έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα. Ο Όμιλος επεκτείνεται με τη δημιουργία δικτύου πωλήσεων στις βαλκανικές χώρες".
Brain drain
Αναφερόμενος στο brain drain, εξέφρασε την εκτίμηση πως καλύφθηκε απόλυτα και πρότεινε συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η ΒΙΑΝΕΞ - σχολίασε - είναι σε 114 χώρες και το 25% των νέων προσλήψεων αφορά ανθρώπους που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε διεθνώς για την αντιμετώπιση της CoViD διεθνώς, τη δεξαμεθαζόνη: "Στην Ελλάδα, το 90% της ενέσιμης μορφής του φαρμάκου διατίθεται από τη ΒΙΑΝΕΞ. Μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπιζαν ελλείψεις, ζητούσαν να αγοράσουν από εμάς σε τετραπλάσια τιμή. Δεν πουλήσαμε στους ξένους, μείναμε εδώ, παρέχοντας τα προϊόντα μας στους Έλληνες, παρά το ότι πληρώναμε 60% clawback".
Απευθυνόμενος στους υπεύθυνους της Πολιτείας, ανέφερε πως η Φαρμακοβιομηχανία δεν είναι εδώ μόνο για την κερδοφορία:
"Είναι για να στηρίζει την κοινωνία. Στην CoViD, οι ηπαρίνες ήταν από τα βασικότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση των θρομβώσεων. Η ΒΙΑΝΕΞ καλύπτει το 25% των αναγκών σε ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους και συνέβαλε καθοριστικά στο να μην ξεμείνουν τα νοσοκομεία. Στις κλασικές ηπαρίνες, έχουμε το 100% της εγχώριας παραγωγής. Από φέτος, αναλάβαμε την παγκόσμια παραγωγή, καθώς η εταιρεία από τη Δανία έκλεισε το εργοστάσιό της.
Επενδύσεις γίνονται και στον τομέα των αιμοπαραγώγων, ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε την ελληνικά αγορά, ενώ καλύπτουμε και το 70% της κατανάλωσης αντιγριπικών εμβολίων.
Ισχυρή παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σημαίνει καλύτερη υγεία για τους πολίτες. Θα πρέπει να απλουστευτεί το θεσμικό πλαίσιο και να υπάρξουν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα. Όλοι θυμόμαστε τι έγινε πριν από μερικούς μήνες στην Αφρική και στην Ασία με τα μολυσμένα σιρόπια για τον βήχα. Το λέω αυτό, διότι δεν μπορούμε να πουλάμε σε τιμές Ινδίας με ποιότητα Ευρώπης".
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας