Νέα εύκαμπτη, φορετή ιατρική συσκευή θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη μάχη ενάντια στην καρδιοπάθεια.

Ερευνητές του University of Texas at Austin ανέπτυξαν πολύ λεπτό και ελαφρύ ηλεκτρονικό tattoo, e-tattoo, που προσκολλάται στο θώρακα για συνεχή παρακολούθηση της καρδιάς εκτός κλινικής.

Περιλαμβάνει 2 αισθητήρες που δίνουν σαφή εικόνα της υγείας της καρδιάς και περισσότερες πιθανότητες να διαπιστωθούν ανησυχητικά συμπτώματα έγκαιρα, για καρδιακή νόσο.

Η Nanshu Lu, δήλωσε ότι οι περισσότερες παθήσεις της καρδιάς δεν είναι εμφανείς. Η βλάβη γίνεται στα μετόπισθεν.

Πρόσθεσε ότι αν μπορούμε να έχουμε συνεχή παρακολούθηση στο σπίτι, τότε μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση και αγωγή και αν γίνει αυτό, το 80% της καρδιοπάθειας μπορεί να προληφθεί.

Ως συνέχεια project e-tattoo θώρακα, η νέα εκδοχή είναι ασύρματη και κινητή, κάτι που διευκολύνει σειρά μικρών κυκλωμάτων και αισθητήρων  που είναι προσεκτικά τοποθετημένοι και συνδεμένοι μεταξύ τους και προσκολλώνται στο θώρακα.

Τέτοιες συσκευές είναι πολύ λιγότερο  παρεμβατικές έναντι άλλων συστημάτων παρακολούθησης και πιο άνετες για τους ασθενείς.

Το e-tattoo ζυγίζει μόνο 2,5 γραμμάρια και έχει μπαταρία μεγέθους 1 σεντ. Η ζωή της μπαταρίας ξεπερνά τις 40 ώρες και μπορεί εύκολα να αλλαχτεί από τον χρήστη.

Δίνει 2 σημαντικές μετρήσεις που αφορούν την καρδιά. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα και τη σεισμοκαρδιογραφία.

Αυτές οι δυο μετρήσεις- ηλεκτρική και μηχανική- μπορούν μαζί να δώσουν πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτού που συμβαίνει στην καρδιά.

Η παρακολούθηση και ο συγχρονισμός αυτών των 2 παραγόντων καθιστούν πιθανή τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων της καρδιάς, που είναι σημαντικός δείκτης καρδιοπάθειας και άλλων προβλημάτων.

Oι ερευνητές ήδη έχουν δοκιμάσει τη συσκευή σε 5 υγιείς ανθρώπους στο καθημερινό τους περιβάλλον με χαμηλό ποσοστό λαθών σε σύγκριση με τις διαθέσιμες επιλογές παρακολούθησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Advanced Electronic Materials.

Πηγές:
Advanced Electronic Materials, Advanced Electronic Materials.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη