Η όρεξη για σεξ μπορεί να παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής και να το απολαμβάνετε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι παράλογο να πούμε ότι οι αλλαγές στο σώμα και στις ορμόνες που φέρνει η τρίτη ηλικία επηρεάζουν και την σεξουαλική μας ζωή.

Ας δούμε πώς αλλάζει η σεξουαλική επιθυμία ανά τις δεκαετίες.

Άνδρες στην δεκαετία των 20

Η τεστοστερόνη, μια ορμόνη που χρειάζονται οι άνδρες για σεξουαλική διέγερση, είναι συνήθως υψηλή στα 20, όπως και η σεξουαλική ορμή. Αλλά είναι επίσης μια περίοδος που θα μπορούσατε να αγχώνεστε για το σεξ λόγω απειρίας. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του γιατί το 8%, και πιθανώς περισσότερο, των ανδρών στα 20 αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία.

Γυναίκες στην δεκαετία των 20

Είναι πιθανό να είστε πιο γόνιμες από την εφηβεία σας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας των 20 από ό,τι θα είστε στα χρόνια που ακολουθούν. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο επιλεκτικές για το εάν και πότε θα κάνετε σεξ. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γυναικεία επιθυμία μπορεί να αυξηθεί ακριβώς καθώς η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται προς το τέλος της δεκαετίας των 20.

Άνδρες στα 30-40

Πολλοί άνδρες συνεχίζουν να έχουν έντονη σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, αν και η τεστοστερόνη αρχίζει να μειώνεται σιγά-σιγά γύρω στα 35. Συνήθως η πτώση είναι περίπου 1% κάθε χρόνο, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορη για ορισμένους άνδρες. Αυτό θα μπορούσε να έχει επίδραση στη σεξουαλική ορμή. Επιπλέον, για πολλούς άνδρες, το άγχος της δουλειάς, της οικογένειας και άλλων υποχρεώσεων μπορεί να επηρεάσει το ενδιαφέρον για το σεξ.

Γυναίκες στα 30-40

Σε αυτή την περίοδος της ζωής η σεξουαλική σας ορμή μπορεί να είναι πιο δυνατή από ποτέ. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες μεταξύ 27 και 45 ετών είχαν πιο συχνές και πιο έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις από τις νεότερες ή μεγαλύτερες γυναίκες. Έκαναν επίσης περισσότερο σεξ και ήταν πιο πιθανό να το κάνουν νωρίτερα σε μια σχέση.

Άνδρες μετά τα 50

Αν έχετε καλή σωματική και ψυχική υγεία, δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχίσετε να απολαμβάνετε τη σεξουαλική σας ζωή καθώς μεγαλώνετε. Η στυτική δυσλειτουργία, όμως, είναι πιθανό να γίνεται πιο συχνό φαινόμενο όσο μεγαλώνετε. Οι στύσεις σας μπορεί να συμβαίνουν λιγότερο συχνά και μπορεί να είναι λιγότερο σταθερές. Αλλά δεν είναι η ίδια η ηλικία που προκαλεί το πρόβλημα όσο τα προβλήματα υγείας που γίνονται πιο κοινά με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία.

Γυναίκες μετά τα 50

Γύρω στην ηλικία των 50 ετών, η λιγότερη ανησυχία για την εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει ορισμένες γυναίκες να ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ. Αλλά καθώς οδεύετε προς την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, κάτι που μπορεί να μειώσει λίγο τη λίμπιντό σας και να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα. Οι εξάψεις, το άγχος, η αύξηση βάρους και τα προβλήματα ύπνου μπορούν επίσης να σας κάνουν να θέλετε λιγότερο σεξ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]