Σε εισαγωγή 15.000 συσκευασιών του φαρμάκου Ozempic για τον διαβήτη, το οποίο λαμβάνεται εκτός ένδειξης για την παχυσαρκία, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι θυγατρική του ΕΟΦ, προχώρησε σε εισαγωγή της συγκεκριμένης ποσότητας από ευρωπαϊκή χώρα, προκειμένου να καλυφθούν οι εθνικές ανάγκες.
Επικρατεί, ωστόσο, προβληματισμός σχετικά με το πώς θα διατεθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να χορηγηθούν εκ νέου σε άτομα που δεν έχουν την απόλυτη ένδειξη.
Το σκεύασμα χορηγείται για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά λαμβάνεται και από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Η τάση αυτή έχει προκαλέσει δυσανάλογα αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι διαβητικοί να μην έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται.
Το ζητούμενο για το υπουργείο Υγείας είναι να διατεθεί αποκλειστικά σε διαβητικούς. Με αυτό το ζητούμενο, η διοίκηση του ΕΟΦ έχει προτείνει στο υπουργείο Υγείας να αφαιρεθούν ορισμένες από τις ενδείξεις ορθής συνταγογράφησης, προκειμένου το σκεύασμα να συνταγογραφείται αποκλειστικά και μόνον σε ασθενείς με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 και όχι ακόμη και σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση του ΕΟΦ έχει γίνει αποδεκτή από την Αριστοτέλους.
Δημ.Κ.
Προσθέστε το iatronet.gr στο DiscoverΕιδήσεις υγείας σήμερα
Προϊόντα κάνναβης που δεν μπορούν να πωλούνται σε περίπτερα, μίνι μάρκετ - Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας
Ο Eric Topol στο 2ο Evolve Lecture Series του UNIC Athens: ''Η μεγάλη στροφή της ιατρικής είναι η πρόληψη''
Κορυφαία Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση για το Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του Metropolitan Hospital