Οι άνθρωποι που τρέχουν τακτικά μπορεί να πάθουν αρθρίτιδα, αλλά είναι το τρέξιμο η αιτία; Μπορεί να νομίζετε ότι η απάντηση είναι προφανής. Σίγουρα, τα χρόνια τρεξίματος δεν θα μπορούσαν να φθείρουν τις αρθρώσεις σας; Και αν η αρθρίτιδα αναπτύσσεται πρώτα και γίνεται πιο αισθητή κατά το τρέξιμο, ειδικά αν ένα άτομο έχει γενετική προδιάθεση για αρθρίτιδα;

Ποια είναι η σχέση τρεξίματος και αρθρίτιδας;

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το τρέξιμο δεν προκαλεί οστεοαρθρίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια των αρθρώσεων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρεχαν από χόμπι είχαν χαμηλότερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας ισχίου και γόνατος (3,5%) σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς δρομείς (13,3%) και τους ανθρώπους που δεν έτρεχαν καθόλου (10,2%). Μια ανάλυση 24 μελετών του 2022 δεν βρήκε στοιχεία σημαντικής βλάβης στον χόνδρο που επενδύει τις αρθρώσεις του γόνατος στις μαγνητικές τομογραφίες που ελήφθησαν αμέσως μετά το τρέξιμο.

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι το τρέξιμο είναι μια απίθανη αιτία αρθρίτιδας - και μπορεί ακόμη να είναι και προστατευτικό.

Η μελέτη της σχέσης του τρεξίματος με την αρθρίτιδα είναι δύσκολη επειδή απαιτεί πολλά χρόνια και επίσης έχει πολλές άλλες παραμέτρους που μπορεί να επηρεάζουν την κατάσταση και δεν είναι εύκολο να απομονωθούν. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που τρέχουν τακτικά μπορεί να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, να διατηρούν υγιέστερο βάρος ή να καπνίζουν λιγότερο από τους ανθρώπους που δεν τρέχουν. Μπορεί να διαφέρουν ως προς τον τρόπο ευθυγράμμισης των αρθρώσεων τους, τη δύναμη των συνδέσμων τους ή τα γονίδια που κατευθύνουν την ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος.

Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αρθρίτιδας και να κάνουν τα αποτελέσματα της μελέτης δύσκολο να ερμηνευθούν με σαφήνεια. Στην πραγματικότητα, μπορεί να εξηγήσουν και γιατί ορισμένες μελέτες βρίσκουν ότι το τρέξιμο είναι προστατευτικό: Ότι η προστασία, δηλαδή, δεν βγαίνει αναγκαστικά από το ίδιο το τρέξιμο αλλά από όλα τα υπόλοιπα καλά που μπορεί να φέρει το τρέξιμο, όπως υγιεινός τρόπος ζωής και χαμηλότερο βάρος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.