Στην περίπτωση του διαβήτη κύησης, θα ήταν λογικό να χορηγείται θεραπεία νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται σήμερα για την προστασία των μωρών και των μητέρων από επιπλοκές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα διεθνούς μελέτης με τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κλινικής της Βιέννης. Στην Αυστρία, οι εξετάσεις για τη νόσο προγραμματίζονται σήμερα την 24η έως 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο σύνδεσης μητέρας-παιδιού, ώστε η θεραπεία να μπορεί να ξεκινήσει μόνο τότε, ενημέρωσε η ιατρική σχολή σε σημερινή της ανακοίνωση.

Ωστόσο, όσες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης εξετάζονται ήδη σε πρώιμο στάδιο, προκειμένου να αποκλειστεί ο αδιάγνωστος διαβήτης τύπου 2, τόνισαν οι ερευνητές.

Εάν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης που είναι κάτω από τις διαγνωστικές κατευθυντήριες τιμές για τον διαβήτη τύπου 2, η θεραπεία συνήθως ξεκινά σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία βάσει μελέτης που να εξετάζουν τις επιπτώσεις στη μητέρα και το παιδί σχετικά με αυτή την αμφιλεγόμενη πρακτική.

"Επί του παρόντος, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ιατρική παρέμβαση στις 24 έως 28 εβδομάδες σε περίπτωση διαβήτη κύησης. Η μελέτη αυτή παρέχει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει νόημα να γίνεται έλεγχος και θεραπεία ακόμη νωρίτερα σε έναν πληθυσμό υψηλού κινδύνου", εξήγησε η συν-συγγραφέας Alexandra Kautzky-Willer από το Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής III της πανεπιστημιακής κλινικής της Βιέννης.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ, διεξήχθη σε 17 νοσοκομεία στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Σουηδία και την Ινδία. Εξετάστηκαν πάνω από 43.000 γυναίκες, 802 από τις οποίες είχαν έναν παράγοντα κινδύνου διαβήτη πριν από την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Σε περισσότερα από ένα στα 20 μωρά, αποφεύχθηκε μια ομάδα σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων γενετικών ανωμαλιών όπως κατάγματα οστών, τραυματισμοί νεύρων ή εγκλωβισμός κατά τη γέννηση, γνωστός ως δυστοκία ώμων. Επιπλέον, τα αναπνευστικά προβλήματα που απαιτούσαν οξυγόνο στα νεογέννητα μειώθηκαν σχεδόν στο μισό και ο αριθμός των ημερών που δαπανήθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε κατά 40%.

Επιπλέον, οι σοβαρές βλάβες μέσα και γύρω από το γεννητικό κανάλι της μητέρας, γνωστές ως τραυματισμοί του περινέου, μειώθηκαν περισσότερο από τα τρία τέταρτα.

"Τα νέα αυτά ευρήματα χρησιμεύουν ως βάση για την αναθεώρηση των υφιστάμενων κατευθυντήριων οδηγιών για τον διαβήτη κύησης, για τη συμφωνία σχετικά με τα καλύτερα όρια διάγνωσης και για την ακόμη καλύτερη προστασία των μητέρων και των βρεφών", τόνισε η Kautzky-Willer.

Αυτό το "κενό γνώσης, το οποίο πιθανώς επηρεάζει εκατομμύρια εγκυμοσύνες κάθε χρόνο, θα μπορούσε να καλυφθεί με τη μελέτη αυτή", πρόσθεσε ο συνάδελφός της Jürgen Harreiter. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "New England Journal of Medicine".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη