Λίγο πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, οι ενώσεις Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) κοινοποίησαν σε όλα τα κόμματα τις προτάσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη Δημόσια Υγεία, ενώ ζήτησαν και τις θέσεις τους για την υγεία καθώς και για τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν και κυρίως για το clawback. Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, απαντητικές επιστολές μέχρι στιγμής έχουν στείλει το ΠΑΣΟΚ-Κινάλ και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Οπως υπογραμμίζουν στην επιστολή τους, η Δημόσια Υγεία για να παραμείνει όρθια και να μην καταρρεύσει χρειάζεται ενίσχυση μέσω άμεσης χρηματοδότησης των δαπανών που αφορούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την προληπτική ιατρική! 

Σήμερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξυπηρετείται κατά 95% από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας, που είναι και ο βασικός πυλώνας της Δημόσιας Υγείας.
Από την άλλη, οι ιδιωτικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αμείβονται στο 30% των τιμών του κρατικού τιμολογίου που καθορίστηκε το 1991, μετά και τις υποκοστολογήσεις και τις περικοπές οι οποίες έχουν γίνει διαχρονικά από το 2011 και έπειτα, εξαιτίας των δεινών οικονομικών της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από όλα τα κόμματα να ενημερώσουν τις άνωθεν ενώσεις τους για την Υγεία και ιδίως την Π.Φ.Υ. και για την κατάργηση του clawback, το οποίο είναι μείζονος σημασίας ζήτημα, που ενώ ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο χρηματοδότησης του συστήματος υγείας λόγω της έκτακτης συνθήκης της οικονομικής κρίσης το 2013 αυτό έχει πάρει επέκταση στην εφαρμογή του μέχρι και το 2025.

Αναγνωρίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει αύξηση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων του ΕΟΠΥΥ μετά από πιέσεις του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ωστόσο παραμένει ανεπαρκής.

Παράλληλα το πρόβλημα εντείνεται, καθώς η ανεπαρκής χρηματοδότηση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με την εισαγωγή νέων εξετάσεων στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του.

Στο μεταξύ, η αμοιβή της εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής πράξης για την αιμοληψία και τη γνωμάτευση εξετάσεων που νομοθετήθηκε πρόσφατα είναι μεν ένα θετικό βήμα αλλά είναι μετέωρη, διότι αυτή εναπόκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.

Μέσω της επιστολής προτάθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της νομοθεσίας άμεσα, ακόμα και χωρίς την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να καθίσταται αντισυμβατική η πράξη αυτή από την πλευρά των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

Παράλληλα, ενώ έχει συσταθεί από τον Νοέμβριο του 2022 και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας η Ομάδα Εργασίας για την εξάλειψη του clawback, η οποία έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα από αυτά έχουν υλοποιηθεί!
Τέλος, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, άμεση ανάγκη είναι η δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης της δαπάνης των εξετάσεων στην Π.Φ.Υ. αλλά και της Επιτροπής για τις ενστάσεις των ποιοτικών κριτηρίων, για τις οποίες η θέση των φορέων της ΠΦΥ είναι ότι πρέπει να επανεξεταστούν και θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, Ακτινολογικής Εταιρείας και ΕΕΑΕ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους