Τις επιδράσεις της σεμαγλουτίδης στη λειτουργική ικανότητα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και περιφερική αρτηριακή νόσο, θα εξετάσει κλινική μελέτη. 

Χορηγός της μελέτης είναι η Novo Nordisk και ο προϋπολογισμός της κλινικής μελέτης 97.023,96  ευρώ.
Η σύμβαση πρωτοκολλήθηκε υπό τα στοιχεία 15934/03-05-2023 και υπεβλήθη στον προβλεπόμενο έλεγχο από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ΄αριθμ. (Κ.Υ.Α.) Γ5α/59676/2016 (Β΄4131), όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με την υπ΄αριθμ. ΚΥΑ Δ3(α)/οικ.36809/2019 (Β΄2015).   

Η ημερομηνία λήξης της κλινικής μελέτης είναι η 30η Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η σεμαγλουτίδη είναι ένα ανάλογο του GLP-1 με ομολογία αλληλουχίας 94% στο ανθρώπινο GLP-1. H σεμαγλουτίδη δρα ως αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1 που δεσμεύεται εκλεκτικά στον υποδοχέα GLP-1, τον στόχο του ενδογενούς GLP-1, και τον ενεργοποιεί.

Το GLP-1 είναι μία φυσιολογική ορμόνη με πολλαπλές δράσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης και της όρεξης καθώς και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι επιδράσεις στη γλυκόζη και την όρεξη διαμεσολαβούνται ειδικά από υποδοχείς του GLP-1 στο πάγκρεας και τον εγκέφαλο. H σεμαγλουτίδη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τρόπο γλυκοζοεξαρτώμενο, διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και μειώνοντας την έκκριση γλυκαγόνης όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά.

Στο μηχανισμό μείωσης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συμμετέχει επίσης μία μικρή καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης κατά την πρώιμη μεταγευματική φάση. Κατά την υπογλυκαιμία, η σεμαγλουτίδη μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και δεν επηρεάζει την έκκριση γλυκαγόνης. Η σεμαγλουτίδη μειώνει το σωματικό βάρος και τη λιπώδη μάζα του σώματος μέσω της μειωμένης πρόσληψης ενέργειας, που σχετίζεται με γενική μείωση της όρεξης. Επιπλέον, η σεμαγλουτίδη μειώνει την προτίμηση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών