Ένας πονοκέφαλος μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα, και πολλές φορές μπορεί να μην σημαίνει κάτι: Μπορεί να είχαμε μία ιδιαίτερα κουραστική μέρα και κυριολεκτικά να μας πόνεσε το κεφάλι από την ένταση.

Ανάλογα με το πού αισθάνεστε τον πόνο, η τοποθεσία του πονοκεφάλου συνήθως καθορίζει το είδος του πονοκεφάλου που έχετε:

  • Πονοκέφαλος τάσης: Και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας ή σαν μια ταινία να τυλίγεται γύρω από το κεφάλι σας και να ασκεί πίεση.
  • Ημικρανία: Η μία πλευρά του κεφαλιού σας.
  • Αθροιστικοί πονοκέφαλοι: Στη μία πλευρά του κεφαλιού, ειδικά μέσα ή γύρω από το μάτι σας
  • Ορμονικός πονοκέφαλος: Στην μία πλευρά του κεφαλιού σας.
  • Πονοκέφαλος αφυδάτωσης: Σε όλο το κεφάλι, αλλά πιο συχνά πίσω και στα πλαϊνά.

Πονοκέφαλος τάσης

Το στρες, η κόπωση, η έλλειψη ύπνου ή ο θυμός προκαλούν συνήθως πονοκεφάλους τάσης -  είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου. Ο πόνος συνήθως είναι ήπιος ως μέτριος και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Συχνά ξεκινά από το μέτωπο, τους κροτάφους ή το πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού. Οι πονοκέφαλοι τάσης συνήθως δεν επιδεινώνονται με καθημερινές δραστηριότητες, όπως σκύψιμο και περπάτημα. Τις περισσότερες φορές αρκεί ένα μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο για να νιώσετε ανακούφιση.

Ημικρανία

Είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου. Οι ημικρανίες προκαλούνται από αλλαγές στη χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη δραστηριότητα των αιμοφόρων αγγείων. Διαφορετικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν μια ημικρανία, όπως οι αλλαγές του καιρού, οι ορμόνες, ακόμα και ορισμένα τρόφιμα. Ο πόνος που σχετίζεται με την ημικρανία μπορεί να είναι μέτριος ως σοβαρός, με σφυροκόπημα συχνά στη μία πλευρά του κεφαλιού. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία, εμετός, πόνος στον αυχένα και ευαισθησία στα φώτα, τους θορύβους και τους ήχους.

Αθροιστικοί πονοκέφαλοι

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο και συνοδεύονται από έντονο πόνο που περιλαμβάνει αίσθηση καψίματος ή παλμού πίσω από το ένα μάτι. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να καθίσετε ακίνητοι κατά τη διάρκεια ενός αθροιστικού πονοκεφάλου και μπορεί συχνά να χρειάζεται να βηματίζετε. Συνήθως αντιμετωπίζονται με συνταγογραφούμενα φάρμακα και οξυγόνο.

Ορμονικός πονοκέφαλος

Οι ορμονικοί πονοκέφαλοι συνήθως ξεκινούν πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και μπορεί να προκληθούν από αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων. Η αίσθησή τους είναι παρόμοια με αυτή της ημικρανίας, από την άποψη ότι συνήθως χτυπούν την μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και ζάλη. Οι αλλαγές στις ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου τύπου πονοκεφάλους και κατά την εγκυμοσύνη – αλλά τότε οι φαρμακευτικές επιλογές είναι πιο περιορισμένες και πρέπει να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας.

Πονοκέφαλος αφυδάτωσης

Αν δεν θυμάστε την τελευταία φορά που ήπιατε νερό, μπορεί ο πονοκέφαλός σας να οφείλεται σε αυτό. Ο πονοκέφαλος λόγω αφυδάτωσης μπορεί να είναι από μέτριος ως και έντονος, και να χτυπήσει σε ολόκληρο το κεφάλι, ή σε μεμονωμένες περιοχές. Η κίνηση πιθανότατα θα τον κάνει χειρότερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα