Ερευνητές του University of Technology Sydney (UTS) μέτρησαν την έκταση στην οποία ένα κάταγμα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρό θάνατο και δημιούργησαν εργαλείο, που είναι διαθέσιμο δημόσια, για να υπολογίζουν τον κίνδυνο γιατροί και ασθενείς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο eLife και σε αυτήν συμμετείχαν 1,6 εκατομμύρια ενήλικες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα κάταγμα συνδεόταν με απώλεια 1 έως 7 χρόνων ζωής, βάσει του φύλου, της ηλικίας και της μεριάς του κατάγματος.

Οι καθηγητές John Eisman, Tuan Nguyen, και Jacqueline Center, του Garvan Institute, ανέπτυξαν την έννοια της ‘’σκελετικής ηλικίας’’ ως νέο μέτρο αξιολόγησης της επίπτωσης των καταγμάτων στη θνησιμότητα.

Ενσωματώθηκε σε online υπολογιστή που μετρά την ευθραυστότητα των οστών.

Ο καθηγητής Tuan Nguyen, δήλωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ασθενείς με κάταγμα ισχίου, με το 30% των ασθενών να πεθαίνουν εντός έτους.

Όμως, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, επίσης αυξάνεται με άλλα είδη καταγμάτων.

Μετρώντας τη μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής, το εργαλείο ‘’σκελετικής ηλικίας’’ στοχεύει να δώσει στους ασθενείς πιο σαφή κατανόηση των κινδύνων που συνδέονται με τα κατάγματα οστών.

Ο Nguyen δήλωσε, ότι με μεγαλύτερη επίγνωση αυτών των κινδύνων, ασθενείς και γιατροί θα είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Ο καθηγητής Nguyen, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του εργαλείου είναι σημαντική εξέλιξη για την πρόληψη του πρόωρου θανάτου που συνδέεται με την οστεοπόρωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή