Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγκαινίασε το πρώτο του ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη μείωση της αναιμίας, καλώντας τις χώρες να επιταχύνουν τη δράση για τη μείωση του επιπολασμού της νόσου στο μισό στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έως το 2025. Η πρόοδος στη μείωση της αναιμίας είναι αργή και ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου. Η αναιμία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, που επηρεάζει 571 εκατ. γυναίκες και 269 εκατ. μικρά παιδιά παγκοσμίως.

Το 2019, η αναιμία επηρέασε το 40% των παιδιών μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών, το 37% των εγκύων γυναικών και το 30% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών. Είναι πιο διαδεδομένη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και θανάτου, μειώνει τη γνωστική απόδοση και προκαλεί υπερβολική κόπωση, άσχημα αποτελέσματα εγκυμοσύνης, απώλεια εσόδων και κακή ανάπτυξη. Είναι ένας ισχυρός δείκτης της συνολικής υγείας.

«Οι περισσότερες εργασίες για την αντιμετώπιση της αναιμίας έχουν επικεντρωθεί στην πρόληψη και τη θεραπεία της έλλειψης σιδήρου», λέει ο Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. «Ωστόσο, η αναιμία είναι μια περίπλοκη κατάσταση με πολλαπλές αιτίες – συμπεριλαμβανομένων άλλων διατροφικών ελλείψεων, λοιμώξεων, φλεγμονών, γυναικολογικών και μαιευτικών παθήσεων και κληρονομικών διαταραχών των ερυθρών αιμοσφαιρίων». Όλα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία της αναιμίας.

Το νέο πλαίσιο καθορίζει τρόπους αντιμετώπισης των άμεσων αιτιών, των παραγόντων κινδύνου και των κοινωνικών ανισοτήτων που είναι θεμελιώδεις παράγοντες για την αναιμία. Προτείνει ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν άλλοι κοινωνικοί φορείς, μεταξύ των οποίων κυβερνήσεις, κοινωνία των πολιτών, ακαδημαϊκός κόσμος, ερευνητές, φορείς χρηματοδότησης, διεθνείς οργανισμοί και μέσα ενημέρωσης. Το καθένα έχει τον ιδιαίτερο ρόλο του στη μείωση της αναιμίας και στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων.

Το πλαίσιο εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την Υγεία των Μητέρων με Νεογέννητα.

Πηγές:
who.int/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα