Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια σε έδαφος λοίμωξης COVID-19 εμφανίζει οξεία νεφρική βλάβη κατά τις πρώτες μέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μελέτη που έγινε στην Α΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ.Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης κατέδειξε πως το 26,9% των ασθενών που καταγράφηκαν εμφάνισε οξεία νεφρική βλάβη σε διάφορα στάδια. Η συγκεκριμένη βλάβη έχει σοβαρή επίπτωση στην έκβασή τους, μειώνοντας σημαντικά την επιβίωσή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, που διεξάγεται από την Πέμπτη ως το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν οι μελετητές (Χ.-Κ. Χρήστου, Μ. Αλεβιζάκη, Χρ. Καραχρήστος, Ι. Μουσκεφτάρα, Δ. Δαΐου, Α. Γεωργοπούλου, Β. Βουτσάς, Μ. Μπιτζάνη) στην περίληψη της εισήγησής τους, έγινε καταγραφή της εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας στη ΜΕΘ σε διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΘ για τουλάχιστον 48 ώρες με αναπνευστική ανεπάρκεια. Από την καταγραφή εξαιρέθηκαν οι ασθενείς με ιστορικό Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας. Η νεφρική βλάβη αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε σε τρία στάδια με βάση τα κριτήρια της KDIGO.

Καταγράφηκαν συνολικά 227 ασθενείς, εκ των οποίων το 60% ήταν άνδρες και το 40% γυναίκες, με μέση Ηλικία τα 64,7 έτη (+/- 11). Οι πιο συχνές συννοσηρότητες ήταν η αρτηριακή υπέρταση (46%) και ο σακχαρώδης διαβήτης (22%). Η επιβίωση για το σύνολο των ασθενών στη ΜΕΘ ήταν 50,7%.

Οι 61 από τους 227 ασθενείς (ποσοστό 26,9%) εμφάνισαν οξεία νεφρική βλάβη κατά την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας στη ΜΕΘ. Σε 38 εξ αυτών η βλάβη ήταν σταδίου 1, οι 12 σταδίου 2 και οι 11 σταδίου 3 κατά τα κριτήρια KDIGO.

Τα δεδομένα των ασθενών που εμφάνισαν οξεία νεφρική βλάβη ήταν τα ακόλουθα: Το 69% ήταν άνδρες και το 31% γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 69,2 έτη (μεγαλύτερη του μέσου όρου του συνόλου), ενώ οι πιο συχνές συννοσηρότητες ήταν ηαρτηριακή υπέρταση (48%) και ο σακχαρώδης διαβήτης (23%).

Η επιβίωση στη ΜΕΘ των συγκεκριμένων ασθενών ήταν 27,9%, στατιστικά σημαντικά μικρότερη από το σύνολο των ασθενών (50,7%).

Επίσης, διαπιστώθηκε πως οι ασθενείς με οξεία νεφρική βλάβη είχαν υψηλότερα σκορ στις κλίμακες αξιολόγησης βαρύτητας της νόσου, APACHE II και SOFA, κατά την ημέρα εισαγωγής τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και υψηλότερους δείκτες φλεγμονής, φερριτίνης και οξυγόνωσης, σε σχέση με το σύνολο των ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Yoga και μεσογειακή διατροφή βελτιώνουν τη δύναμη, ισορροπία και ευλυγισία των ηλικιωμένων  
Ερευνητές αναπτύσσουν εμβόλιο mRNA κατά του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών
Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας