Το  καλοκαίρι μας προσκαλεί να βγούμε στον καθαρό αέρα και να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Όμως η έντονη υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο. Ενόψει της κλιματικής αλλαγής, υπάρχουν νέες συστάσεις των εμπειρογνωμόνων για την προστασία από τον ήλιο;

Αυξάνεται στην πραγματικότητα η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας λόγω της κλιματικής αλλαγής; "Τα θερμότερα κλίματα δεν οδηγούν αυτομάτως σε υψηλότερη υπεριώδη ακτινοβολία", δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Ανδρέας Ματζαράκης του Κέντρου Ιατρομετεωρολογικών Ερευνών της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD), προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα αλλάξει η ακτινοβολία ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

"Σε γενικές γραμμές, πρέπει να πούμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία υπόκειται σε πολύ έντονες διακυμάνσεις". Η έντασή της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη, η γεωγραφική θέση και το υψόμετρο.

Η κλιματική αλλαγή δεν αλλάζει απαραίτητα την ένταση της ακτινοβολίας, αλλά αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων στον ελεύθερο χρόνο τους: Καθώς ζεσταίνονται, οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και εκτείθενται στον ήλιο.

"Ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος εξαρτάται από τη θέση του ήλιου και είναι ιδιαίτερα υψηλός τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και το μεσημέρι μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.", εξήγησε στο dpa ο δερματολόγος Mark Berneburg. Όσο πιο έντονα και συχνά εκτίθεται το δέρμα στις υπεριώδεις ακτίνες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος.

Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς αλλαγές στο γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματος, οι οποίες μακροπρόθεσμα αυξάνουν τον κίνδυνο λευκού και μαύρου καρκίνου του δέρματος, όπως εξήγησε ο Berneburg. Τα φλεγμονώδη ηλιακά εγκαύματα, η μακρά και τακτική παραμονή στον ήλιο, αλλά και οι επισκέψεις για σολάριουμ ευθύνονται εν μέρει, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Γερμανικής Δερματολογικής Εταιρείας.

Ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος είναι ιδιαίτερα υψηλός για τα άτομα με ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος.

Και τα παιδιά διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο: "Εξάλλου, οι μικρότεροι διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, επειδή στα παιδιά οι προστατευτικοί μηχανισμοί του δέρματος έναντι των υπεριωδών ακτίνων, όπως ο σχηματισμός χρωστικών ουσιών και ο σχηματισμός ελαφρών κάλων, δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς".

Γι' αυτό ο δερματολόγος συμβουλεύει: να βάζετε αντηλιακό, να φοράτε καπέλλο και να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία κατά τις πιο έντονες ώρες ηλιοφάνειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας