Σε τεντωμένο σχοινί είναι η επιβίωση των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων λόγω του clawback. Μολονότι υποτίθεται ότι οι εταιρείες έχουν καλύψει το clawback των ετών 2017-2018-2019, η πληροφόρησή μας είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εταιριών δεν έχει πληρώσει καθόλου και έχει προσφύγει στα Δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή, είναι σε εκκρεμότητα το clawback των ετών 2020-2021 και όπως φημολογείται θα μπει σε ρύθμιση από τον ΕΟΠΥΥ με πιθανότητα αποπληρωμής του σε 12 δόσεις. Πάντως, όπως λένε στελέχη της αγοράς ένας από τους λόγους της παρακράτησης του 70% του clawback από τον ΕΟΠΥΥ (από τα μέσα του 2022) οφείλεται στο ότι λίγες εταιρείες μπαίνουν στην διαδικασία της καταβολής του.

Κανονικά, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς το clawback δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Τουλάχιστον εάν και εφόσον συνεχιστεί, ας επιτρέψουν στις εταιρίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων το ποσό που προκύπτει να μπορούν να το επενδύσουν για την ανάπτυξη τους. Αυτό συμβαίνει ήδη με τις Φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες επενδύουν τα ποσά του clawback σε νέα εργοστάσια, αποθήκες κτλ.

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα υπό χρηματοδοτούνται εδώ και πολλά χρόνια ( π.χ. μείωση δαπάνης 35,3% σε σχέση με το 2017 σε λοιπό υγεινομικό υλικό) με ότι αυτό σημαίνει για τον ασθενή, ο οποίος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε νέα και πιο καινοτόμα προϊόντα.

Ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στις ‘’παροχές΄΄ του ΕΟΠΥΥ όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει σε ασθενείς με μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας και επιτακτική ανάγκη για συμπληρώματα ειδικής διατροφής καθώς τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να κόψουν την κάλυψη αυτή εδώ και τουλάχιστον μια διετία, αναφέρουν οι πηγές μας. 

Εάν δεν βρεθούν λύσεις στα φαινόμενα στραγγαλισμού του κλάδου, δεν θα αργήσουν να έρχονται απανωτά και τα λουκέτα, καθώς δεν  βγαίνουν τα νούμερα με το αυξημένο κόστος των υλικών (30% επί του συνολικού), τα λειτουργικά έξοδα, τους μισθούς των εργαζομένων, το rebate (7%), το clawback πάνω από 35%, το ΦΠΑ στο 13% κ.λπ.

Ήδη τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια των εταιριών να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των αποδοχών που αγγίζει ακόμη και το 40%. Εάν δεν παρθούν γρήγορες αποφάσεις από την πλευρά της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι απειλούνται  χιλιάδες  εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο είτε λόγω απολύσεων είτε λόγο διακοπής της δραστηριότητας των εταιριών στο κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουλάχιστον σε πέντε κατηγορίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων το ποσοστό επί της δαπάνης που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρίες με την μορφή clawback  ξεπερνά το 30%. Οταν Clawback & rebate  αγγίζουν το δυσθεώρητο ποσοστό του 45%, πως θα επιβιώσουν οι εταιρείες του κλάδου αναρωτιούνται στελέχη της αγοράς. 

Τι συμβαίνει με τα σκευάσματα εντερικής διατροφής 

Στα σκευάσματα εντερικής διατροφής το clawback ηταν πριν τρεις μήνες κοντά στο 35% και σήμερα έχει πέσει στο 4%. Πως συνέβη αυτό; Καταρχήν μπήκαν κόφτες στην χορήγησή τους.

Παράλληλα: Η συνταγογράφηση ξεκλειδώνει μετά απο 21 ημέρες απο την έναρξη της ακτινοθεραπείας, πολλες φορές φτάνει και το μήνα ανάλογα πότε δηλώθηκε η έναρξη της θεραπείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασθενείς που ξεκινάνε την αγωγή τους εμφανίζουν δυσαπορρόφηση, ακτινική εντερίτιδα και ακτινική οισοφαγίτιδα να μην έχουν πρόσβαση στα σκευάσματα όταν τα συμπτώματα είναι στο πικ τους, αλλά να μπορούν να τους χορηγηθούν όταν κατα πάσα πιθανότητα τα συμπτώματα θα εχουν υποχωρήσει. Έτσι με αυτόν τον τρόπο το clawback στην διατροφή απο 35% που ήταν μειώθηκε στο 4%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγώνη: Τι να προσέχουμε με την Pirola - Κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία
Η FairLife L.C.C. για την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμόνων και Περιβαλλοντικής Υγείας 2023  
Δύο βραβεία για τη DEMO στα ΔΕΗ Βite awards