Η λιχουδιά είναι για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων πολλά πράγματα: Αγάπη, ανταμοιβή αλλά και... μορφή διδασκαλίας - όταν δίνεται δηλαδή για να μάθουμε στο ζωάκι μας ότι μια συμπεριφορά του είναι καλή. Άλλες φορές μπορεί να δώσουμε μια λιχουδιά αν το ζώο μας είναι ανήσυχο, ή επειδή απλώς θέλουμε να του κάνουμε ένα δωράκι που ξέρουμε ότι θα αγαπήσει (και το φαγητό είναι πάντα ευπρόσδεκτο δώρο).

Δεν σκεφτόμαστε όμως τι συμβαίνει με τις θερμίδες που περιλαμβάνουν αυτές οι λιχουδιές. Μήπως μπορούν να μαζευτούν και να δημιουργήσουν πρόβλημα με το βάρος του ζώου μας; Τα κατοικίδια δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους από λιχουδιές. Αυτό περιλαμβάνει υπολείμματα τραπεζιού ή τροφή που μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να δώσετε στο κατοικίδιο σας φάρμακα, καθώς αυτά τα πράγματα δεν έχουν σχεδιαστεί για τη διατροφή ενός σκύλου ή γάτας.

Ακριβώς όπως πολλά πρόχειρα σνακ όπως τα μπισκότα ή τα πατατάκια δεν έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για να αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής μας, έτσι και οι λιχουδιές για κατοικίδια δεν είναι αρκετά υγιεινές ώστε οι σκύλοι ή οι γάτες να βασίζονται σε αυτές. Αυτά τα προϊόντα δεν παρασκευάζονται με την ίδια λογική που παρασκευάζονται οι υπόλοιπες ζωοτροφές, δηλαδή την ισορροπημένη διατροφή.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας πει τον συνολικό αριθμό των θερμίδων που χρειάζεται το κατοικίδιό σας κάθε μέρα και μπορείτε να υπολογίσετε ποιο είναι το 10% αυτής της ποσότητας. Για να δείτε πόσες θερμίδες έχουν οι λιχουδιές, διαβάστε τη συσκευασία.

Το να μην δίνετε λιχουδιές επίσης είναι μια λύση - και μάλλον καλή. Να θυμάστε ότι οι γάτες και οι σκύλοι τα πάνε καλά με άλλες ανταμοιβές και σημάδια στοργής, όπως επιπλέον χρόνο παιχνιδιού ή επαινετικά λόγια και χάδια. Και, όσον αφορά το να δίνουμε στα ζώα μας φαγητό από το τραπέζι όσο τρώμε, δυστυχώς είναι μια κακή συνήθεια, οπότε θα ήταν καλό να το αποφεύγετε. Αυτό μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο το ζώο σας να ζητιανεύει για τροφή όποτε σας βλέπει να τρώτε. Μπορείτε να δοκιμάσετε να σερβίρετε και το δικό τους φαγητό όσο τρώτε εσείς, για να νιώσουν ότι τρώτε παρέα και όχι ότι τρώτε και δεν τους δίνετε.

Παρ' όλα αυτά, είναι δύσκολο να αντισταθούμε στις ικεσίες τους μερικές φορές. Φροντίστε να τους δίνετε πολύ μικρά κομμάτια, και μόνο υγιεινές τροφές, όπως ψαχνό στήθος κοτόπουλο, καλύτερα βραστό και χωρίς καρυκεύματα. Αυτές είναι μερικές τροφές που δεν πρέπει να δίνετε ποτέ στα κατοικίδιά σας, καθώς μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για τη ζωή τους:

Σοκολάτα

Κρεμμύδι

Σκόρδο

Σταφύλια και σταφίδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας