Οι προσπάθειες της AstraZeneca να συνδυάσει δύο από τα κορυφαία αντικαρκινικά της φάρμακα – το Durvalumab και το Olaparib– ανταμείφθηκαν με θετικά αποτελέσματα σε μια μελέτη για τον καρκίνο του ενδομητρίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρυθμιστικές καταθέσεις.

Τα νέα δεδομένα από τη μελέτη DUO-E διαπίστωσαν ότι ο αναστολέας PD-L1, durvalumab, και ο αναστολέας PARP, olaparib, καθώς και μόνο το Durvalumab – επέκτειναν το χρόνο μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή τον θάνατο σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του ενδομητρίου που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία, όταν χορηγείται επιπλέον της τυπικής χημειοθεραπείας.

Εάν εγκριθεί, το σχήμα θα ανοίξει μια νέα ένδειξη και για τα δύο φάρμακα, καθώς κανένα δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου - τον έκτο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, με περίπου 417.000 περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του 2020 από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο. H ασθένεια σκότωσε περίπου 97.000 γυναίκες την ίδια χρονιά.

Το Durvalumab είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο για όγκους του πνεύμονα και της χοληφόρου οδού, ενώ το Olaparib χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, του παγκρέατος και του προστάτη.

Οι αναλυτές είπαν ότι η συνδυασμένη χρήση θα μπορούσε να επεκτείνει την αγορά και των δύο φαρμάκων, η οποία κέρδισε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, πέρυσι.

Πέρσι, η AZ και ο συνεργάτης της Merck & Co απέσυραν τη χρήση του Olaparib σε βαριά προθεραπευμένο, θετικό σε BRCA καρκίνο των ωοθηκών λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου, λίγο μετά από παρόμοιες κινήσεις που έγιναν από άλλους παρασκευαστές φαρμάκων όπως η PARP Clovis Oncology και GSK.

Πηγές:
https://pharmaphorum.com/news/az-chalks-another-win-imfinzi-lynparza-duo

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα