Υπολογιστής κινδύνου που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη καρδιαγγειακής νόσου, επίσης μπορεί ενδεχομένως να προβλέπει την κακή νοητική λειτουργία κάποιου, έδειξε νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, ανακάλυψε ότι όσο πιο υψηλό είναι το δεκαετές σκορ καρδιαγγειακού κινδύνου κάποιου τόσο χειρότερη είναι η επίδοσή του στα τεστ νοητικής λειτουργίας.

Γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος μοιράζεται αρκετούς παράγοντες κινδύνου με τη νοητική εξασθένηση ή την άνοια, δήλωσε ο Jingkai Wei, του University of South Carolina. Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι κάθε  5% αύξηση του κινδύνου στο σκορ καρδιαγγειακής νόσου ενδεχομένως μπορεί να συνδέεται με φτωχότερη νοητική λειτουργία, δήλωσε.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία του National Health and Nutrition Examination Survey, από το 2011 έως το 2014,  2.254 ενηλίκων  60 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο.

Υπολόγισαν τα δεκαετή σκορ κινδύνου κατά Framingham των συμμετεχόντων.  Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από ερωτηματολόγια και εξετάσεις αίματος για χοληστερόλη, γλυκόζη και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1C).

Ελήφθησαν πολλές μετρήσεις πίεσης. Τα σκορ του κινδύνου κατηγοριοποιήθηκαν ως χαμηλά, μεσαία και υψηλά.

Συμμετέχοντες με μέτρια και υψηλά σκορ καρδιαγγειακού κινδύνου κατά Framingham είχαν χαμηλότερα σκορ στη νοητική λειτουργία σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά σκορ καρδιαγγειακού κινδύνου. Καθώς αυξάνονταν τα σκορ  κινδύνου κατά Framingham, τα σκορ στα νοητικά τεστ μειώνονταν.

Τα ευρήματα ενδεχομένως υποδεικνύουν ότι η μείωση παραγόντων  κινδύνου για καρδιαγγειακά θα μπορούσε να είναι στρατηγική για πρόληψη της νοητικής εξασθένησης.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα