Κλινικές δοκιμές του Βρετανικού συστήματος υγείας ενός αμερικάακού τεστ αίματος για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου, έδειξε ότι μπορεί να εντοπίσει 2 στους 3 καρκίνους.

Η μελέτη σε συνεργασία με το Oxford Cancer που έγινε σε 6.000 ανθρώπους που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό με πιθανά συμπτώματα στόχευε να αξιολογήσει την εξέταση αίματος Galleri που ερευνά για περισσότερα από 50 είδη καρκίνου, για μελλοντική χρήση από το NHS.

Από τους συμμετέχοντες των οποίων η εξέταση αίματος ήταν θετική, το 75% είχε πράγματι καρκίνο ενώ μόνο το 2.5% αυτών που ήταν αρνητικοί στο τεστ είχαν καρκίνο.
Επόμενα τεστ με κλασικές τεχνικές-απεικονιστικές εξετάσεις και βιοψίες- επιβεβαίωσαν τον καρκίνο σε 350 άτομα.

Το Galleri ήταν ιδιαίτερα ικανό να εντοπίζει καρκίνους που συχνά δεν εντοπίζονται στα αρχικά στάδια, όπως του κεφαλιού, λαιμού και φάρυγγα, εντέρων πνεύμονα και παγκρέατος.

Εκτός του οτι το τεστ εντόπισε τα δυο τρίτα των καρκίνων, εντοπίστηκε η αρχική εστία του καρκίνου στο 85% των θετικών περιστατικών.

Με αυτή την πρόβλεψη από το τεστ, οι ειδικοί μπορούν να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν απεικονιστική εξέταση και θα γνωρίζουν ότι ζητούν τη σωστή εξέταση την πρώτη φορά.

Η εξέταση αφορά τον εντοπισμό μικροσκοπικών κομματιών του DNA του όγκου που κυκλοφορούν στο αίμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε υπάρχοντα διαγνωστικά προγράμματα και εξετάσεις να διαγνώσουν καρκίνους πολύ νωρίτερα-τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

Αν και υπάρχει περισσότερη εργασία και δοκιμή να γίνει, οι ερευνητές του Oxford University εκτιμούν ότι το τεστ θα μπορούσε να αυξάνει τον αριθμό των καρκίνων που διαγιγνώσκονται.

Tο Galleri είναι ηδη διαθέσιμο στις ΗΠΑ με συνταγή, για ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, με κόστος περίπου στα 949 δολάρια.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο The Lancet Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση
Ο αθλητισμός δεν έχει ηλικία
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε Ιωάννινα και Άρτα