Νέα συσκευή αιμοδιάλυσης για το ήπαρ θα μπορούσε σύντομα να σώσει ασθενείς που κινδυνεύουν να πεθάνουν από ηπατική ανεπάρκεια, έδειξε κλινική δοκιμή αρχικού σταδίου.

Η συσκευή DIALIVE βελτίωσε με ασφάλεια τη λειτουργία του οργάνου και μείωσε τα συμπτώματα σε ασθενείς με οξεία ή χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, έναντι άλλων που λάμβαναν τη συνήθη φροντίδα.

Ο καθηγητής Dr. Rajiv Jalan, του University College London, δήλωσε ότι αν η συσκευή φανεί σε μεγαλύτερη δοκιμή επιτυχής θα μπορούσε να δώσει ανάσα σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια σε καιρό άμεσου κινδύνου.

Ο Jalan δήλωσε ότι η ηπατική ανεπάρκεια πιθανόν είναι αναστρέψιμη καθώς το ήπαρ εχει τεράστια ικανότητα αναγέννησης. Επομένως, στόχος συσκευής διάλυσης είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει περιβάλλον αναγέννησης και να κρατήσει εν ζωή τον ασθενή μέχρι να το πετύχει. Στην περίπτωση σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα ως τη μεταμόσχευση.

Χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα για να αποδειχτεί ότι η συσκευή μπορεί πράγματι να σώσει ζωές.
Αν και η DIALIVE βελτίωσε την ηπατική λειτουργία σε ομάδα 32 ασθενών δεν έδειξε όφελος στην επιβίωση έναντι της συνήθους περίθαλψης, δήλωσε ειδικός που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Στο τέλος 4 εβδομάδων, ίσος αριθμός ασθενών πέθανε σε κάθε σκέλος της μελέτης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η συσκευή δεν είναι υποσχόμενη αλλά ότι η μελέτη ήταν πολύ μικρή για να δείξει πιθανό όφελος στην επιβίωση.

Η συσκευή αναπτύχθηκε από ερευνητές του UCL's Institute for Liver and Digestive Health.
Φιλτράρει την κακή λευκωματίνη και την αντικαθιστά με λειτουργική.

Επίσης το DIALIVE φιλτράρει βακτηριακές τοξίνες που συσσωρεύονται στο αίμα και το ήπαρ συμβάλλοντας σε φλεγμονή.
H συσκευή δοκιμάστηκε σε 32 ασθενείς με οξεία ή χρόνια ηπατική ανεπάρκεια που αντιμετωπίστηκαν είτε με αυτήν είτε έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.
Η συσκευή εφαρμόστηκε στους ασθενείς τουλάχιστον 3 φορές, με διάρκεια 8-12 ωρών.

Ολοι παρακολουθήθηκαν για 28 ημέρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συσκευή παρείχε σημαντικά ταχύτερη αναστροφή ηπατικής ανεπάρκειας.
Μείωσε επίσης τα επίπεδα βακτηριακών τοξινών στο κυκλοφορικό και προήγαγε καλύτερη λειτουργία λευκωματίνης. Επίσης βελτιώθηκαν δείκτες φλεγμονής (περίπου σε διπλάσιους ασθενείς έναντι όσων έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Όμως δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στους θανάτους μεταξύ των 2 ομάδων στις 28 ημέρες.
Η επόμενη, πιο μεγάλη δοκιμή, στόχο θα έχει να επιβεβαιώσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της συσκευής και να αξιολογήσει την επίδρασή της στην επιβίωση.

Αν η δοκιμή φανεί θετική, το DIALIVE θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε 2-3 χρόνια
Η επίδραση του DIALIVE στους μοριακούς μηχανισμούς πίσω από την ηπατική ανεπάρκεια ανοίγει τη δυνατότητα ανάπτυξης άλλων τύπων αγωγής στο μέλλον.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Hepatology.

Πηγές:
Journal of Hepatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;