Συμβουλές για τον τρόπο χορήγησης του εμβολίου κατά της CoViD σε παιδιά και ενηλίκους, εξέδωσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, αλλά η προστασία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Η ομάδα έκτακτης ανάγκης του ΕΜΑ συνιστά την επικαιροποίησή τους, προκειμένου να στοχεύουν στελέχη ΧΒΒ, υπο-ομάδας της Όμικρον, στην οποία ανήκει και η "Κράκεν" (XBB.1.5).

Οι ειδικοί του και του ECDC σημειώνουν, επίσης, ότι τα μονοσθενή εμβόλια (εμβόλια που στοχεύουν μόνο ένα στέλεχος όπως το XBB.1.5) είναι μια λογική επιλογή για την παροχή προστασίας έναντι των σημερινών κυρίαρχων και αναδυόμενων στελεχών.

Αναθεώρηση πληροφοριών

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, που παράγουν τα εμβόλια, καλούνται να αναθεωρήσουν την αναθεώρηση των πληροφοριών ως εξής:

Για άτομα ηλικίας άνω των 5 ετών, όταν ο εμβολιασμός συνιστάται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες, ενδείκνυται μία εφάπαξ δόση του πρόσφατα προσαρμοσμένου εμβολίου.

Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2, ενδείκνυται μια πρωτογενής σειρά που αποτελείται από 2 ή 3 δόσεις, ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόσφατα προσαρμοσμένο εμβόλιο που θα χορηγηθεί. Η χρήση στον παιδιατρικό πληθυσμό αναμένεται να ακολουθεί τις εθνικές οδηγίες.

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες δόσεις, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Για τους επανεμβολιασμούς, θα πρέπει να τηρείται ένα ελάχιστο μεσοδιάστημα 3 μηνών, ωστόσο μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα διάστημα 4 μηνών μεταξύ των δόσεων υπό το φως των στοιχείων που δείχνουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό. 

Μελλοντικές εκστρατείες

Το ECDC και ο EMA συμβουλεύουν ότι οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα να δίνουν προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα ηλικίας) και στις εγκύους. 

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη, λόγω της πιθανής αυξημένης έκθεσής τους σε νέα κύματα του SARS-CoV-2 και του βασικού τους ρόλου στη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, ο έγκαιρος εμβολιασμός, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, είναι απαραίτητος για την προστασία των ανθρώπων από τη σοβαρή μορφή CoViD και τα συστήματα Υγείας από τον κορεσμό.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ΕΜΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους