Τα μισά, από τα προβλεπόμενα, ασθενοφόρα λειτουργούν στην Αττική, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να φτάνουν έως και τις πέντε ώρες.

Δεν είναι, έτσι, τυχαίο το τραγικό συμβάν με τη 19χρονη έγκυο που έχασε τη ζωή της στη Νέα Μάκρη, λίγες ώρες μετά τον θάνατο της 63χρονης στην Κω.

Τα δύο αυτά περιστατικά διερευνώνται από το υπουργείο Υγείας, από το οποίο ανακοινώθηκε πως οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο: "Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25 έως 28 ασθενοφόρα τη νύχτα, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων", αναφέρει, για να σημειώσει:

"Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά". 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως όταν υπάρχει τόση μικρή δύναμη διαθέσιμη στο δρόμο, δεν αποτελούν έκπληξη οι πολύωρες καθυστερήσεις, που φτάνουν ακόμη και τις 4 έως 5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά.

"Πολλές φορές, όμως, ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον - υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάσταση του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσής αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη", τονίζει ο κ. Γιαννάκος, για να επισημάνει: 

"Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα, διότι το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες".

19χρονη

Το νέο τραγικό περιστατικό που σχετίζεται με ασθενοφόρο, αφορά μία 19χρονη Ρομά στη Νέα Μάκρη, έγκυο, λίγο πριν τον ένατο μήνα της κύησης.

Διακομίστηκε με καθυστέρηση πέντε ωρών με ασθενοφόρο, όχι σε νοσοκομείο, όπως θα επέβαλε η κρισιμότητα της κατάστασής της, αλλά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος - τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της.

Το πρωί της Τρίτης, η κοπέλα διαμαρτυρήθηκε στην οικογένειά της για έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Δεν υπήρχε αυτοκίνητο και οι συγγενείς της καλούσαν από το πρωί (οκτώ και μισή) το ΕΚΑΒ για να φτάσει ασθενοφόρο και να την παραλάβει, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι.

Τελικά, το ασθενοφόρο έφτασε, όπως καταγγέλλουν, μετά τη μία το μεσημέρι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας